"België moet een vrouw als Europees commissaris voordragen"

"België verlamt Europa. Zonder een kandidaat kunnen we niet voort." Met die woorden hekelt de woordvoerder van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het feit dat ons land als enige EU-lid nog geen nieuwe Europees commissaris heeft aangeduid. Opmerkelijk: Juncker verwacht dat België een vrouw voordraagt.

Nu de Poolse premier Donald Tusk en de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini respectievelijk tot voorzitter van de Europese Raad en hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken zijn benoemd, kan Juncker aan de slag om de nieuwe Europese Commissie onder zijn voorzitterschap samen te stellen.

Tegen 10 september wil hij die puzzel af hebben, maar voorlopig blijft het wachten op België. Als enige EU-lid heeft ons land immers nog steeds geen Europees commissaris aangeduid.

"Juncker zegt dat België Europa verlamt", zegt zijn woordvoerder in de marge van de EU-top die vanavond in Brussel plaatsvindt. "Zonder een kandidaat kan Europa niet voort. We kunnen niet groeien, investeren of een geloofwaardig buitenlands beleid voeren."

Opmerkelijk: Juncker verwacht dat België een vrouw voordraagt. "We hebben van België een vrouw als kandidaat nodig", zegt de woordvoerder beslist, een eis die mogelijk in de kaart van Marianne Thyssen (CD&V) speelt. Zij heeft immers openlijke interesse voor de functie getoond, maar botst op weerstand van Open VLD en de MR. Zij schuiven respectievelijk Karel De Gucht en Didier Reynders naar voren.

"Signaal van de coformateurs"

Bij zijn aankomst op de EU-top heeft ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) bevestigd dat België nog steeds geen kandidaat heeft voor de post van Europees commissaris.

Naar eigen zeggen heeft hij de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) al meermaals gevraagd of ze een kandidaat kunnen bekendmaken, maar dat blijkt tot nu toe niet het geval. 

"We moeten niet naïef zijn", waarschuwde Di Rupo. "De andere landen wachten niet op België om over de portefeuille voor hun Europees commissaris te onderhandelen. Ik wacht op een signaal van de coformateurs."