Annelies Moons: “Muziek en taal gaan hand in hand”

Voor Annelies Moons (24), presentatrice bij Radio 1, gaat het plots heel hard. Vanaf maandag wordt de praatgrage Leuvense iedere namiddag de stem van "Monschau", dat het muziekprogramma "Sonar" vervangt. Opmerkelijk voor iemand die nauwelijks een jaar geleden het redactieteam van Radio 1 kwam versterken. “Ik ben heel gelukkig met de kansen die ik krijg”, aldus Moons.
© VRT - Joost Joossen

Annelies Moons is misschien wel de jongste presentatrice ooit op Radio 1. Ze zette haar eerste voetstappen in de radiowereld bij Radio Scorpio, een onafhankelijke radiozender uit Leuven die ook heel wat studenten in zijn rangen heeft. "In 2009 woonde ik voor de eerste keer een redactievergadering van de Leuvense zender bij. Ik had geen ervaring als radiojournaliste, maar had het geluk in een zeer warm team terecht te komen."

Op korte tijd leerde Moons zeer veel bij. "Mijn studie Communicatiewetenschappen geraakte al gauw op de achtergrond. Soms was ik - eerst als eindredactrice en later als hoofdredactrice van de nieuwsdienst – tot 60 uur per week in de weer voor Radio Scorpio", vertelt Moons.

Radiopassie

Bij Scorpio kon Moons eindelijk haar passie voor radiojournalistiek botvieren. Een passie die ze naar eigen zeggen per toeval ontdekte. "Tijdens mijn eerste jaar aan de KU Leuven repeteerde mijn toenmalige vriend met zijn groepje vaak bij mij thuis. Op een bepaald moment greep ik de microfoon, zei ik iets en dacht ik bij mezelf: hé, dat klinkt zo slecht nog niet!", lacht Moons.

Van kindsbeen af is de jonge radiomaakster geboeid door muziek en taal. Voor Moons was het dan ook vanzelfsprekend dat ze op een dag van haar passie haar beroep zou maken. "Op de radio gaan muziek en taal immers hand in hand. Ik kan enorm genieten van een radiopresentator die zijn programma opfleurt met kleurrijke taal en daarbij nog eens goede muziek kiest, zoals Luc Janssen."

Naast muziek en taal wordt Moons ook aangetrokken door het mysterieuze dat van radio uitgaat. "Op tv krijg je als het ware alles voorgeschoteld. Op de radio moet de luisteraar het enkel met een stem doen. Dat hij daarbij een hele wereld kan creëren, is van een uitzonderlijke schoonheid", geeft Moons aan.

Iets onverwachts

Radiodier Moons beseft dat ze zich gelukkig mag prijzen met de vele kansen die ze bij Radio 1 krijgt. "Ondanks mijn jonge leeftijd heb ik al heel wat ervaring op de teller staan. Toch had ik niet verwacht nu al een eigen radioprogramma te mogen presenteren. Dat was meer iets voor op mijn 35e”, grapt de presentatrice.

Net als in de andere programma’s die ze al mocht presenteren, hoopt Moons vooral dat er in haar nieuwe programma iets (onverwachts) gebeurt. "Een tijd geleden kwam Triggerfinger langs bij Radio 1. Toen de groep aan het stemmen was, vroeg ik aan drummer Mario Goossens om een mop te vertellen. Omdat hij niet veel inspiratie had, besloot hij dan maar een eend te imiteren. Als de luisteraar op dat moment zijn volumeknop iets hoger zet, is mijn programma meer dan geslaagd", besluit Moons.

Monschau, vanaf 1 september op Radio 1, van maandag tot vrijdag van 13 uur tot 16 uur.

Meest gelezen