"Cultuursector op zijn gat? Dat zal hier niet gebeuren"

De zomer is voorbij... dat betekent ook dat er een nieuw cultuurseizoen op komst is. Hoe dat eruit zal zien, wordt getoond op de jaarlijkse Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen. Toneelgezelschappen, concertzalen en talloze verenigingen stellen hun programma voor.

De Cultuurmarkt van Antwerpen ging vanmorgen van start in de gietende regen. Gewapend met een paraplu was ook de nieuwe minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) van de partij.

"Dit is een heel belangrijk evenement: alles op één plaats, een geweldige keuze, je kunt zien wat er allemaal leeft. Alleen... ja, ik zal me de Cultuurmarkt misschien nog om andere dingen herinneren", zei de minister met een blik op de natgeregende Antwerpse pleinen.

Gatz herhaalde nog eens dat de culturele sector weliswaar moet besparen, maar dat hij geen grote sanering voor ogen heeft. "We gaan niet het Nederlandse model volgen, waarbij er tot 30 procent en meer bespaard is en waar men nu een beetje met de handen in het haar zit. De cultuursector ligt er op zijn gat. Dat zal hier in Vlaanderen niet gebeuren", maakt de minister zich sterk.

Kunst voor kinderen centrale focus

172 cultuurhuizen en organisaties uit heel Vlaanderen presenteerden op de infomarkt hun aanbod voor het komende cultuurseizoen. Een van de meest opvallende infostands -en waarschijnlijk ook de meest gefotografeerde- was de ceremoniewagen van Musica Divina, waar je liggend in een doodskist naar treurmuziek van Mozart, Haydn en Bach kon luisteren.

Kunst voor kinderen was dan ook de centrale focus van de editie 2014, en er was dus extra veel aanbod voor kinderen op de 19e editie van de Cultuurmarkt.

Meest gelezen