België krijgt nog 3 dagen om EU-commissaris voor te dragen

Ons land krijgt van Europa nog drie dagen om een kandidaat voor te dragen voor de Europese Commissie. Dat heeft de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker op de Europese top gezegd aan premier Di Rupo. Hij wil ook dat België een vrouw naar Europa stuurt. Di Rupo echter is niet zo opgezet met de opmerkingen van Juncker.

Eerder op de avond had de Luxemburger gezegd dat België "Europa verlamde", omdat het uitblijven van een Belgische kandidaat hem verhindert zijn ploeg samen te stellen. Di Rupo reageerde daarop enigszins gepikeerd. "Dit doet me veel pijn. Ik heb steeds gevochten voor de Belgische uitstraling in Europa. Ik hou er niet van dat België met de vinger wordt gewezen als slechte leerling", aldus de premier.

Ook de opmerking dat Europa verwacht dat ons land een vrouwelijke kandidate voordraagt, viel niet zo in goede aarde. Di Rupo beklemtoonde dat "elke (Europese) politieke familie een inspanning moet leveren om vrouwelijke kandidaten voor te dragen". Nog volgens de premier heeft de socialistische familie met de verdediging van de Italiaanse politica Federica Mogherini al een duit in het zakje gedaan. De voordracht van vrouwelijke kandidaten gebeurt op expliciete vraag van het Europees Parlement.

België is het laatste land dat nog geen kandidaat of shortlist van kandidaten heeft overgemaakt aan Juncker, die in eerste instantie eind juli als deadline had gesteld. Nu hoopt Juncker over een dag of tien zijn team voor te stellen.

De kandidaat-eurocommissarissen moeten nadien hoorzittingen afwerken in het Europees Parlement, dat de voltallige Commissie het vertrouwen moet schenken. Op 1 november zouden Juncker en zijn ploeg aan de slag moeten gaan.