Duitsland stuurt wapens en militair materieel naar Koerden in Irak

Duitsland stuurt gesofistikeerde vuurwapens, antitankwapens en gepantserde voertuigen naar de Koerdische troepen die in Irak de strijders van IS bekampen. Dat heeft het ministerie van Defensie gezegd.
Minister van Defensie Ursula von der Leyen.

De wapens en het militaire materieel worden vanaf volgende maand in drie leveringen naar Irak getransporteerd. Alles samen moeten ze 4.000 Koerdische strijders in staat stellen de troepen van IS te bekampen.

"Dit is in het belang van onze veiligheid", motiveerde minister van Defensie Ursula von der Leyen (foto) de beslissing. Naast Duitsland hebben verschillende landen eveneens militaire steun aan de Koerdische troepen toegezegd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier benadrukte dat de militaire steun bovenop de humanitaire steun komt die Berlijn naar de regio stuurt om gewone burgers te helpen. Toch worden de wapenleveringen bekritiseerd. Sommigen menen dat het een terugkeer naar het militarisme betekent, 75 jaar na het begin van WO II.

"Dit is geen makkelijke beslissing voor ons", besloot Steinmeier. "Het is echter de juiste beslissing in een situatie die op elk vlak moeilijk is." Hij drukte voorts zijn hoop uit dat de Iraakse regering zal proberen de verschillende etnische groepen in het land samen te brengen.

Meest gelezen