De Lijn moet komende 5 jaar 61 miljoen euro besparen

Openbare vervoersmaatschappij De Lijn moet de komende 5 jaar 61 miljoen euro besparen. Dat weet de krant De Morgen. Dat bedrag maakt bijna 6 procent uit van het totaalbudget van De Lijn. De kans is groot dat een bus- of tramticket duurder zal worden.

Concrete cijfers of maatregelen zijn er nog niet. Die moet de Vlaamse regering nog vastleggen in de begrotingsgesprekken. Maar volgend jaar zou De Lijn al voor 30 miljoen euro op dieet moeten gaan. Dat is meer dan tot nu werd aangenomen.

De vakbonden zijn boos omdat ze niet werden geraadpleegd en spreken van afbraakpolitiek. "We zijn helemaal niet tevreden. De afgelopen jaren zijn er al zware besparingsoefeningen doorgevoerd bij De Lijn. Ons werd gezegd "we gaan snoeien om te groeien" en nu blijkt dat met de nieuwe rechtse regering er geen sprake is van groei", aldus Rita Coeck van de socialistische vakbond.

"Reiziger gaat meer betalen voor minder aanbod"

Momenteel dekt De Lijn 15 procent van haar kosten. Dat er zo veel bespaard zal moeten worden, zullen de reizigers volgens de vakbond ongetwijfeld voelen.

"De reiziger gaat meer betalen voor minder aanbod", zegt Rita Coeck. En ook het personeel zal voelen dat De Lijn de broeksriem moet aanhalen. "Van het personeel zal er meer flexibiliteit gevraagd worden en er zal minder tewerkstelling zijn bij De Lijn."

Meest gelezen