Pro-Russische rebellen eisen apart statuut maar geen afscheiding

De pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne eisen een apart statuut voor hun gebied, Novorossija, maar geen afscheiding van Oekraïne. Dat voorstel legden ze op tafel tijdens een ontmoeting van de Contactgroep voor Oekraïne, de eerste in meer dan een maand tijd.
AP2014

Vooral Rusland drong aan op een nieuwe bijeenkomst van de Contactgroep. Daaraan nemen, behalve de regering in Kiev en de pro-Russische strijders, ook Rusland en de OVSE deel. De pro-Russische rebellen konden hun eis kracht bijzetten door recente militaire overwinningen tegen het Oekraïense regeringsleger.

De zelfverklaarde "Volksrepublieken" Loegansk en Donetsk legden een eisenpakket van 9 punten op tafel. Onder de voorwaarden van de rebellen zijn verder nog het beëindigen van het militaire overheidsoffensief (de "antiterreuroperatie"), een wapenstilstand en de vrijlating van alle gevangenen. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat het regime in Kiev daarmee akkoord kan gaan. Vrijdag zouden nieuwe gesprekken op de agenda staan.

Meest gelezen