Telenet wil "grootverbruikers" laten betalen voor dataverkeer

Telenet-CEO John Porter wil de wetgeving laten aanpassen om een extra financiële compensatie te kunnen vragen aan zogenaamde "grootverbruikers" op het netwerk. Dat heeft hij gezegd tijdens een televisie-interview met de economische zender Kanaal Z. Vorige week raakte nog bekend dat het telecombedrijf uit Mechelen de komende jaren aanzienlijke investeringen doet ter verbetering van de snelheid van het dataverkeer.

Telenet investeert de komende 5 jaar een half miljard euro om de snelheid van hun netwerk een boost te geven. De aanpassingen en vernieuwingen zouden internetsnelheden tot een gigabit per seconde mogelijk moeten maken. Dat lijkt vooral goed nieuws te zijn voor websites die beeldmateriaal op een kwalitatieve manier willen streamen.

Nu laat het telecombedrijf via zijn CEO weten dat videodiensten als Netflix of YouTube extra zouden moeten bijdragen om van het snellere netwerk gebruik te maken. "We vinden dat er potentieel is om de regulering te verscherpen voor de grootverbruikers", zo klonk Porter tijdens het interview met Kanaal Z.

Het is niet duidelijk of Telenet effectief juridische stappen tegen bepaalde "grootverbruikers" wil ondernemen. Reacties uit de politieke wereld blijven voorlopig uit. Enkel Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet via Twitter weten dat Telenet voor dat idee nooit een meerderheid zal vinden in het parlement "omdat ons land vasthoudt aan netneutraliteit".

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit betekent dat alle providers, die instaan voor de netwerkverbindingen, alle data gelijk moeten behandelen en geen voorrang mogen geven aan bepaalde diensten. Het houdt in dat het internet gelijk toegankelijk is voor iedereen die er gebruik van wil maken om gegevens door te sturen of uit te wisselen.

Europa werkt al een tijdje aan uniforme regels over netneutraliteit binnen de Unie. Telecombedrijven als Telenet willen daar graag in gehoord worden.

Meest gelezen