Wikipedia bant Vlaamse hogescholen tot 2 jaar wegens vandalisme

Heel wat Vlaamse hogescholen kunnen pagina's op de online-encyclopedie Wikipedia niet langer bewerken ten gevolge van vandalisme op de website. Dat meldt de weblog Journalinks. De ban kan wel twee jaar duren. Wikipedia erkent het probleem, al is er een oplossing.

Een van de belangrijkste kenmerken van de online-encyclopedie Wikipedia is dat in principe iedereen -anoniem of na in te loggen- artikels kan aanpassen. Een groep vrijwilligers kijkt erop toe dat niemand bewust foute of irrelevante informatie toevoegt of onterecht informatie verwijdert, een praktijk die door de Wikipediagemeenschap als vandalisme wordt beschouwd. Wie in de fout gaat, riskeert tijdelijk het recht te verliezen pagina's te wijzigen.

Een analyse door de weblog Journalinks van gebannen IP-adressen toont aan dat zowat alle Vlaamse hogescholen in het verleden al een dergelijke schorsing hebben opgelopen of nog steeds ondergaan. Door de ban is het voor hogeschoolmedewerkers en -studenten onmogelijk om de encyclopedie anoniem en snel aan te passen.

Wikipedia wijt dit onder meer aan studenten die bijvoorbeeld via het schoolnetwerk op kot surfen en allerlei nonsens op de website schrijven. "Al jaren heeft Wikipedia last van jongeren die onzin toevoegen aan Wikipedia", klinkt het. "We blokkeren dan hun IP-adres. Aangezien al dat verkeer via één server loopt, wordt heel de school geblokkeerd. Als er één grapjas tussenzit, dan kan die het voor de rest verpesten."

"Maar in feite is het probleem niet zo groot. Normaal gezien kan je nog een account aanmaken en inloggen, ook vanop het schoolnetwerk. Zo kan je toch nog bewerkingen uitvoeren."