Optima vormt zich om tot beursvennootschap

Optima Bank stopt met het aanbieden van spaarrekeningen en wil ook haar kredietactiviteit afstoten, om zich als beursvennootschap te kunnen terugplooien op financial planning en vermogensadvies. De instelling wil de Nationale Bank daarvoor groen licht vragen, meldt Optima. Optima kocht in 2011 het voormalige Ethias Bank op, waardoor het aan haar klanten het hele bankgamma kon aanbieden.

De bank ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt tot een "strategische herpositionering" nu de lage rente, de bankenheffing en de verhoogde kapitaaleisen de klassieke bankactiviteiten "beduidend minder aantrekkelijk" maken.

De ondernemingsraad is vandaag op de hoogte gebracht van de plannen, net als de 23 betrokken personeelsleden. Wat de operatie voor hen betekent, is volgens directeur Jo Viane moeilijk te zeggen. "Het is evident dat, als we groeien op andere domeinen, een aantal mensen mogelijk in die richting elders toegewezen kunnen worden." Om al te spreken over mogelijke ontslagen is het volgens Viane nog te vroeg. Alles samen werken bij Optima ruim 400 werknemers en zelfstandige medewerkers.

Zoektocht naar overnemer kredietportefeuille

Het spaargeld dat zou worden afgestoten - zoals verplicht is bij de omvorming tot beursvennootschap - bedraagt volgens Viane zowat een half miljard euro. Voor de kredieten gaat het om zowat 200 miljoen. Alles samen is sprake van 50.000 à 60.000 klanten. Zij zullen door Optima begeleid worden in het zoeken naar nieuwe spaaroplossingen. Tegelijk moet de bank dus op zoek naar een partij die haar kredietportefeuille kan overnemen.

Om als beursvennootschap de volledige beleggingsportefeuilles van de klanten te kunnen beheren, heeft Optima ook al een samenwerkingscontract afgesloten met KBC Securities. Uiterlijk tegen het jaareinde hoopt Optima de omvorming tot beursvennootschap rond te krijgen.

Meest gelezen