Frankrijk schort levering oorlogsschepen Rusland op

Frankrijk gaat voorlopig geen vliegdekschepen leveren aan Rusland. Het Elysée kondigde vandaag aan dat het de geplande levering van de eerste van twee vliegdekschepen niet kan uitvoeren. Als reden worden de recente Russische activiteiten in het oosten van Oekraïne opgegeven. Frankrijk stond onder zware druk van de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten om de levering niet te laten doorgaan.

Moskou had bij het Franse bedrijf Mistral twee vliegdekschepen voor helikopters besteld. De levering van het eerste vaartuig zou normaal in oktober plaatsvinden.

Maar vorige week liet president François Hollande al weten dat het "onduldbaar en onaanvaardbaar" zou zijn om de levering te laten doorgaan indien zou blijken dat Russische troepen het Oekraïense grondgebied waren binnengedrongen.

"De recente Russische activiteiten druisen in tegen de grondbeginselen van veiligheid in Europa", klonk het vandaag in een officiële verklaring na de vergadering van de president met zijn militaire adviseurs. "De president van de Republiek heeft besloten dat ondanks het vooruitzicht van een vredesbestand - een bestand dat nog moet worden bevestigd en uitgevoerd - de voorwaarden waarop Frankrijk de levering van een eerste vliegdekschip zou kunnen goedkeuren nog niet ingevuld zijn."

Door de demarche heeft Frankrijk zich alleszins uit de wind gezet. Morgen start in Wales een tweedaagse NAVO-top over het conflict in Oost-Oekraïne en de groeiende spanningen met Rusland. Waarnemers verwachtten dat Frankrijk er zwaar onder druk zou worden gezet om de levering op te schorten. Frankrijk dat had tot nog toe geweigerd omdat "dat meer schade aan Frankrijk dan aan Rusland zou berokkenen".

De Verenigde Staten hebben de Franse beslissing al toegejuicht en noemen het "een wijze beslissing". Een zelfde geluid viel te horen in de Baltische Staten, directe buren van Rusland. Moskou zelf reageerde koeltjes en zei dat de beslissing voor Rusland "geen drama" was.

Meest gelezen