Thyssen aangeduid als kandidaat-eurocommissaris

Na een hele nacht onderhandelen is de beslissing eindelijk gevallen: Europees Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) is door de federale regeringsonderhandelaars aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor België. Een liberaal wordt nu premier.
BELGA/WAEM

In de Kamer hebben de federale regeringsonderhandelaars de knoop doorgehakt en Marianne Thyssen aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor ons land. Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zullen die beslissing aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker meedelen. Didier Reynders (MR), die andere gedoodverfde favoriet, bijt in het zand.

In ruil voor de Europese topjob voor Thyssen, wordt het premierschap aan een lid van de liberale familie aangeboden. Dat heeft Peeters bevestigd. Hij liet in het midden of het een Franstalige liberaal van de MR wordt, dan wel een Nederlandstalige van Open VLD.

Hoe dan ook heeft CD&V Kris Peeters als premier opgeofferd ten voordele van Thyssen als eurocommissaris. Gisteren had de partij al laten weten hiertoe bereid te zijn. Vandaag blijkt dat dit geen blufpoker was.

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) heeft de kandidatuur van Thyssen inmiddels officieel aan toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy overgemaakt. Zelf wordt ze vandaag bij Juncker verwacht voor een eerste gesprek. In een later stadium moet het Europees Parlement nog de voltallige nieuwe Europese Commissie goedkeuren.

Wie is Marianne Thyssen?

Thyssen is de dochter van een bakker en studeerde rechten in Leuven. Na haar studies ging ze bij de christelijke middenstandsorganisatie NCMV aan de slag, het huidige Unizo. Daar wordt ze directeur en neemt ze Kris Peeters in dienst.

Met de politiek maakt ze kennis op het kabinet van staatssecretaris voor Volksgezondheid Wivina Demeester. In 1991 begint haar Europese politieke loopbaan. Thyssen is dan 35. In het Europees Parlement legt ze zich toe op economische en monetaire dossiers.

Haar populariteit binnen en buiten de partij groeit. In 2008 is ze de eerste vrouw die voorzitter van CD&V wordt. Wanneer haar partij bij de vervroegde verkiezingen van juni 2010 zwaar verliest, dient ze haar ontslag in. Sindsdien is ze gewoon Europees Parlementslid.

In die laatste functie wordt ze nu opgevolgd door Tom Vandenkendelaere, de voorzitter van JONGCD&V. Hij is doctor in de Internationale Relaties.

Een nachtje door

De beslissing van de federale onderhandelaars om Thyssen naar voren te schuiven, volgt op een lange nacht onderhandelen. Gisteren om 15 uur schoven ze aan tafel. Aanvankelijk werd plenair vergaderd, maar al vrij vlug werd op bilaterale gesprekken tussen Peeters en Michel en elke partij afzonderlijk overgeschakeld. Die gesprekken gingen over de begroting.

Rond 1 uur gingen Michel, Peeters en de vier partijvoorzitters (met Didier Reynders die MR-voorzitter Charles Michel verving) samenzitten om knopen door te hakken. Maar na een klein anderhalf uur was de vergadering voorbij, zonder veel resultaat. Nochtans was die in kringen rond de onderhandelaars als "belangrijk" aangekondigd. Daarop werd in verschillende samenstelling vergaderd.

Ook partijvoorzitters Wouter Beke van CD&V en Bart De Wever van de N-VA hebben met elkaar gepraat. Zij hadden het over de begroting, het evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten, de groeinorm in de gezondheidszorg en de vraag wanneer de begroting in evenwicht moet zijn. De N-VA en Open VLD willen sociaal economisch rechtse accenten leggen terwijl CD&V op de rem gaat staan.

Koning Filip

Peeters en Michel zijn vanmorgen voor een tussentijds verslag bij de koning op bezoek geweest. Hij heeft hen gevraagd hun opdracht als coformateurs verder te zetten. Na afloop verklaarden ze dat de federale onderhandelaars nu eerst een federaal regeerakkoord zullen opstellen. Pas daarna wordt de naam van de nieuwe (liberale) premier bekendgemaakt.