"Juncker kan het zich nu niet permitteren Thyssen een kleine portefeuille te geven"

Nu België Marianne Thyssen als kandidaat-eurocommissaris heeft aangeduid, kan toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het zich niet permitteren om haar een kleine portefeuille te geven. Dat zegt Hendrik Vos, politicoloog aan de UGent. "Er is nog niets definitief, maar een belangrijk domein als mededinging zou niet misstaan voor Thyssen."

Volgens Vos zijn de kandidaat-eurocommissarissen van alle landen kleppers: "Er zijn heel wat ex-premiers en ex-europarlementsleden bij, wat maakt dat zij vaak al heel wat ervaring met Europa hebben." Thyssen hoort volgens hem zeker in dat rijtje thuis: "Zij heeft in het Europees Parlement haar pluimen verdiend: onder andere in het dossier in verband met het bankentoezicht kon zij haar stempel drukken."

Het is nu aan Jean-Claude Juncker om de moeilijke puzzel van de portefeuilles te leggen. Als toekomstig Commissievoorzitter heeft hij het recht om de kandidaat-commissarissen portefeuilles voor te stellen.

Bovendien zal Thyssen een belangrijke portefeuille krijgen, denkt hij. "Nadat Juncker het voorbije weekend dreigende taal sprak, kan hij het zich nu niet permitteren om Thyssen een kleine portefeuille te geven."

Zo'n grote portefeuille zou mededinging of concurrentiebeleid kunnen zijn. "Mededinging is zo'n portefeuille waar nog geen vaste naam op zit, dus de kans is reeël dat Thyssen die portefeuille zou krijgen", zei Vos in "Vandaag".

Wat het aantal vrouwen in de Commissie betreft ten slotte, ziet Vos geen problemen: "Momenteel zijn er nu 8 vrouwelijke kandidaat-eurocommissarissen. Het Europees Parlement had vooraf gewaarschuwd dat het de Commissie niet ging goedkeuren als Juncker een Commissie met minder dan negen vrouwen voorstelde. Het kan nog evengoed gebeuren dat een mannelijke commissaris zich terugtrekt als hij een kleine portefeuille krijgt", zegt Vos.

Meer nieuws over portefeuilles dit weekend

Juncker begon gisteren aan zijn reeks gesprekken met de kandidaat-eurocommissarissen. Daarbij worden ook de verschillende portefeuilles besproken. Vos: "Waarschijnlijk zal er tegen het einde van het weekend al meer info zijn over de verschillende portefeuilles, al dan niet gelekt."

Thyssen zou normaal vanavond om 20u30 op bezoek gaan bij Juncker.