"Marianne Thyssen heeft de juiste kwaliteiten"

België heeft een reputatie op te houden op Europees vlak. Dat zegt ontslagnemend minister van Pensioenen Alexander De Croo in "Vandaag" op Radio1. En Marianne Thyssen beschikt over de juiste capaciteiten om die reputatie waar te maken.

Bij de onderhandelingen over een nieuwe regering is het normaal dat er pas op het einde van de rit gepraat wordt over de taakverdeling, zegt de Croo, maar de dringende vraag van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om een Belgische kandidaat aan te duiden heeft die werkwijze doorkruist.

"Een Europees commissaris is een zeer belangrijke functie, op Europees niveau en voor ons land", zegt De Croo. "Wij hebben altijd commissarissen gehad die zeer bepalend waren, gaande van Karel Van Miert tot recent Karel De Gucht. Dat je voor die functie iemand neemt die de juiste kwaliteiten heeft om de belangen van onze belangen te verdedigen op Europees niveau is een belangrijke discussie en ik denk dat de keuze voor Marianne Thyssen een goede keuze is. Zij heeft de kwaliteiten om dat goed te doen."

De Croo voegt daaraan toe dat hij hoopt dat Juncker zijn belofte om Thyssen een belangrijke portefeuille te geven, nu ook waar maakt.

Premier

Door de keuze van de onderhandelaars voor Thyssen, komt de functie van premier toe aan een Franstalige of Vlaamse liberaal. Dat is ook logisch, zegt De Croo, aangezien de liberale familie de grootste is. Open VLD en MR werken goed samen, maar welke partij uiteindelijke de premier mag leveren, is nog niet bepaald. Hij is ook niet van plan om zichzelf als kandidaat naar voor te schuiven. 

De Croo wil nu eerst werk maken van een regeerakkoord. De gesprekken over de begroting schieten goed op, zegt hij. We moeten daarbij een goed evenwicht bereiken tussen maatregelen voor de concurrentiekracht van de bedrijven en die goed zijn voor de koopkracht. Pas als dat allemaal in kannen en kruiken is, dan zal men de ploegopstelling doen, besluit De Croo.

Meest gelezen