Peeters: "Marianne wordt door heel Europa gevraagd en gewaardeerd"

"Ik ben heel blij dat we de andere partijen hebben kunnen overtuigen Marianne Thyssen als kandidaat-eurocommissaris naar voren te schuiven." Zo reageert coformateur Kris Peeters (CD&V) op de beslissing van de federale onderhandelaars. Gevolg is wel dat niet hij, maar een liberaal nu premier wordt.

"We hebben een consensus bereikt over de kandidatuur van Marianne Thyssen", zegt Peeters. "Ze wordt door heel Europa gevraagd en gewaardeerd voor haar grote competentie. Ik ben blij dat we de andere partijen hebben kunnen overtuigen haar als kandidaat-eurocommissaris naar voren te schuiven."

Ook over de nieuwe regeringsleider hebben de onderhandelaars gesproken. "De afspraak is dat Charles Michel (MR) en ikzelf coformateurs blijven. We werken door tot we een ontwerp van een federaal regeerakkoord hebben. De functie van eerste minister gaat nu naar de liberale familie. Zodra het federale akkoord er is, wordt de naam bekendgemaakt."

Peeters liet in het midden of de premier een Franstalige liberaal van de MR, dan wel een Nederlandstalige van Open VLD wordt. Opmerkelijk: voorzitter van CD&V Wouter Beke laat verstaan dat voor Peeters nog steeds een rol is weggelegd.