Staakt-het-vuren in Oekraïne is ingegaan

In Oost-Oekraïne is om 17 uur het staakt-het-vuren ingegaan. Daarover had de contactgroep over Oost-Oekraïne vandaag in Minsk een akkoord bereikt. "Het bestand betekent niet het einde van ons doel, de afscheiding van Oekraïne", reageerde een rebellenleider al.
AFP

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde aan dat hij zijn leger de opdracht heeft gegeven om vanaf 17 uur de wapens neer te leggen. Het plan van de contactgroep voorziet voorts in een uitwisseling van gevangenen. De Oekraïense en (pro-)Russische troepen zouden hun posities voorlopig behouden. De Russische troepen zouden zich dus nog niet meteen terugtrekken, zoals Oekraïne geëist had. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie gevraagd om garant te staan voor het plan.

Experten gaan er echter van uit dat, met het oog op de complexe bevelstructuur langs beide kanten, een omzetting van de wapenstilstand niet eenvoudig zal zijn. In het conflictgebied kwam het vandaag ondanks de gesprekken in Minsk tot nieuw geweld met doden en gewonden. Tot de contactgroep behoren vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Het 14 punten tellende vredesakkoord regelt ook het toezicht op de wapenstilstand. Het akkoord werd ondertekend na bijna twee uur onderhandelen in Minsk.

"Afscheiding blijft ons doel"

Moskou juicht het akkoord over het staakt-het-vuren toe. De woordvoerder van president Vladimir Poetin merkte op dat het bestand er komt na initiatieven van Poetin en diens Oekraïense collega Porosjenko. Hij voegde eraan toe dat Rusland hoopt dat alle voorwaarden in het document en de bereikte akkoorden strikt nageleefd worden door de onderhandelende partijen. Moskou drukt eveneens de wens uit dat het onderhandelingsproces voortgezet wordt tot de crisis in Oekraïne volledig opgelost is.

""We zijn bereid tot een staakt-het-vuren, maar dat wil niet zeggen dat we afgestapt zijn van ons plan om Oekraïne te verlaten", reageerde Igor Plotnitski, de leider van de zelfverklaarde republiek Donetsk, eerder al.

De Amerikaanse president Barack Obama is "hoopvol maar sceptisch" over het staakt-het-vuren. Hij spoort zijn Europese bondgenoten aan om Rusland toch nieuwe sancties op te leggen. Die kunnen dan eventueel geschorst worden als de vrede in Oekraïne aanhoudt..

Meest gelezen