65.000 bezoekers op 17e editie Laundry Day

Op het Zuid in Antwerpen genieten zo'n 65.000 festivalgangers van Laundry Day. Zij leven zich uit op de muziek van Basto, Yves V, Wolfpack en Laidback Luke. Het meest wordt uitgekeken naar Martin Solveig en het dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, die het feest mogen afsluiten.
DarthStijn.be - FestivalPictures.be

Het dancefestival begon ooit als een klein muziekevenement in de Kammenstraat en is gedurende de jaren uitgegroeid tot een groot festival. Dit jaar is het al aan z'n 17e editie toe. Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) mocht vanmiddag de aftrap geven voor het muziekfeest door de "muziekschuiven open te zetten".

Met die actie wou het festival benadrukken dat verstandig omgaan met geluid en amusement hand in hand kunnen gaan. De organisatie van het festival doet naar eigen zeggen al jaren inspanningen om op een verantwoorde manier om te gaan met geluid.

"Reeds voor de norm Schauvliege (die de geluidsnormen van muziekactiviteiten regelt, nvdr.) van kracht was, hebben wij samen met de stad Antwerpen besloten om een bedrijf onder de arm te nemen met expertise op vlak van geluid. Dat heeft geleid tot een efficiënte beheersing van al het geluid die onze verschillende podia produceren."

Nieuwe locatie

Het festival vindt voor de laatste keer plaats op het Zuid. Volgend jaar starten op de huidige locatie namelijk de bouwwerken voor een nieuw gerechtshof. Daarom verhuizen zowel Laundry Day als Summerfestival, dat in juni plaatsvindt, naar de Linkeroever van de Schelde.

Daarmee komt het festivalterrein vlak naast een natuurgebied liggen. "Op dat natuurgebied zijn 47 broedvogelsoorten aanwezig", zegt Jef Van de Wiele van Natuurpunt Wal. "Daaronder bevinden zich enkele zeldzame vogels en zelfs de blauwborst die door Europa beschermd is. We denken dat het die dieren geen goed zal doen als daar 70.000 mensen samen gezet worden."

Meest gelezen