"Koen heeft makkelijk praten, met zo'n mooie vrouw"

Tien jaar geleden, op 4 september 2004, sprong Clouseau op nummer 4 de Vlaamse hitparade binnen met het nummer "Vanbinnen". Meisjesidool Koen Wauters zong vol overgave dat echte schoonheid vanbinnen zat en vele Vlamingen wilden dat maar al te graag geloven. Het nummer werd een van de best verkochte singles van 2004, maar was ook het onderwerp van menig discussie, van de keukentafel tot diverse tv-studio’s. Zelden beroerde een single zo de gemoederen in Vlaanderen.

Het Nieuwsblad besloot na het uitbrengen van de single in augustus: "Vrouwen met borstkanker, mensen met een gezichtsafwijking, mannen en vrouwen met een maatje meer, professoren die onderzoek doen naar onaantrekkelijkheid: ze zwaaien allemaal met lof richting Koen en Kris Wauters."

"Eindelijk zegt een populaire zanger eens dat het schoonheidsideaal veel onheil aanricht", vertelde Yvonne Dendooven van de zelfhulpgroep voor mensen met een zichtbare fysieke handicap aan Het Laatste Nieuws, "Eén liedje zal de wereld niet veranderen, maar het zal de mensen wel tot nadenken aanzetten."

Gerard Gielen, auteur van "Onaantrekkelijk ? Beeldvorming over fysieke aantrekkelijkheid" voegde eraan toe: "Het overdreven schoonheidsideaal van de laatste jaren heeft een nieuwe groep uitgestotenen gecreëerd: de onaantrekkelijken. Innerlijke schoonheid wint het in het liedje van uiterlijk vertoon en dat is een belangrijke overwinning voor iedereen die zich door zijn of haar uiterlijk gediscrimineerd voelt."

Toch bracht hij ook een correctie aan: "Koen Wauters heeft natuurlijk gemakkelijk praten, hij is zelf een knappe jongen met een mooie vrouw." Wauters is getrouwd met Valerie De Booser, ooit "verleidster" in Temptation Island. Soortgelijke opmerkingen waren ook op internetforums terug te vinden.

Wauters reageerde hierop in Het Nieuwsblad: "Dat vind ik een beetje goedkoop. Het gaat om de boodschap, niet om de boodschapper. Natuurlijk is uiterlijke schoonheid het eerste wat je opvalt, maar het is ook het eerste waar je snel aan went. Als Valerie een truttig karakter had gehad, was ik nooit met haar getrouwd."

Broer Kris voegde eraan toe: "Ik heb ook een buikje, hoor. Ik ben dat buikje liever kwijt dan rijk, maar het zou niet belangrijk mogen zijn. Wat ons stoort, is die hele industrie die rond schoonheid draait."

"Ik heb heel veel vrienden die naar de normen van een topmodel absoluut lelijk zijn, maar voor mij zijn dat de schoonste mensen die er bestaan."

Maar of dat voor iedereen geldt, blijft de vraag. Zo concludeerde Karina De Ruyck, schrijfster van "Aan het daten? Goed om weten" op de website van een relatiebureau: "De gesprekken mogen nog zo fantastisch geweest zijn en de stem aan de andere kant van de lijn nog zo betoverend, vertrouwd en begripvol, maar na één enkele blik op de ander verdwijnen meer dan eens alle opgehoopte dromen en verwachtingen als sneeuw voor de zon. Waarom? Omdat de binnenkant het maar zelden kan winnen van de buitenkant als die een afknapper blijkt."

"Vanbinnen" blijft in ieder geval een opvallend nummer in de reeks hits van Clouseau:

Meest gelezen