"De keuze tussen een premier en Europa is er een die ik niet begrijp"

Herman Van Rompuy (CD&V) begrijpt niet dat zijn partij voor de keuze tussen het premierschap en een Europees ambt is gesteld. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". Toch benadrukt hij dat de huidige politieke situatie niet te vergelijken is met de jaren '90, toen Van Rompuy zelf op nationaal niveau actief was.

"De keuze tussen een premier of een Europese commissaris is een keuze die ik niet begrijp, omdat we nooit eerder voor zo'n keuze zijn gesteld", zegt Van Rompuy. "Maar de zaken zijn gelopen zoals ze gelopen zijn. Het is een uitzonderlijke situatie momenteel, die in geen enkel opzicht te vergelijken is met de jaren '90, toen de CD&V afgetekend de grootste volkspartij was."

Van Rompuy, die de fakkel van Europees president zelf doorgeeft aan de Pool Donald Tusk, is erg blij met de kandidatuur van Marianne Thyssen als Belgische eurocommissaris. "Ik ben erg tevreden, want ik heb een goede band met Marianne. Maar laat ik duidelijk zijn: het is echt een keuze geweest van de Belgische regering en niet vanuit de Europese Raad. Ik heb zelf met dat hele debat niets te maken gehad. Maar de keuze voor Marianne is echt gewild, en vanuit respect voor haar parcours."