Sportclubs trekken hun lidgelden fors op

Veel sportclubs hebben hun lidgeld de jongste tijd aanzienlijk opgetrokken. Dat staat vandaag in Het Nieuwsblad. Dat komt omdat de gemeenten meer huur aan de clubs vragen om de sportinfrastructuur te gebruiken, zegt Bloso, de sportadministratie van de Vlaamse overheid. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) zegt dat hij mee wil zoeken naar een oplossing.

Zoon of dochter inschrijven bij een sportclub voor het nieuwe seizoen zal voor de grote meerderheid van de ouders flink wat meer kosten dan vorig jaar. Over alle sporten heen trekken de clubs hun lidgelden fors op. Volgens Bloso bedraagt de stijging gemiddeld 10 tot 15 procent, met uitschieters van 25 of 30 procent. Het gaat om de grootste stijging in jaren.

"Het lidgeld is verhoogd omdat de gemeentelijke sportdiensten door de crisis verplicht zijn om hun prijzen voor het verhuren van de sportaccommodaties op te trekken", zegt Sonia Vanden Broeck van Bloso in het VRT-radionieuws. De sportorganisatie heeft begrip voor de prijsverhoging. "Ze konden moeilijk anders. De gemeenten hadden de laatste jaren enorme financiële uitdagingen."

"Wij horen vaak zeggen dat de prijzen stijgen door het huidige regeerakkoord (van de nieuwe Vlaamse regering Bourgeois I, red.), maar het heeft daar weinig of niets mee te maken", maakt Vanden Broeck duidelijk. Al kan ook dat in de toekomst nog tot verdere prijsstijgingen leiden. De Vlaamse regering heeft immers beslist dat middelen die vandaag verplicht naar sportclubs gaan, ook ingezet zullen kunnen worden voor andere zaken. De gemeenten krijgen daarover meer keuzevrijheid.

Bij de VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, bevestigen ze dat veel gemeenten de begroting in evenwicht proberen te houden door extra inkomsten te zoeken, onder meer dus door de huurprijzen te verhogen. Aan de andere kant hanteren de meeste sportclubs een sociaal tarief, en ook de ziekenfondsen springen bij. Dat kan de prijsstijgingen wat opvangen, besluit Bloso wel.

"Drempel moet laag blijven"

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zegt dat hij mee wil helpen zoeken naar oplossingen. "We moeten zorgen dat de drempel laag blijft om te kunnen gaan sporten. Je kan dat doen door sociale tarieven of door de subsidies te verhogen", zegt hij. Al zal dat volgens hem niet eenvoudig zijn omdat Vlaanderen moet besparen.

"Wat ik wil doen, is samen met de federaties en met Bloso aan tafel te gaan zitten. Er is al een vergadering gepland, we zullen dat daar mee op de agenda plaatsen", aldus Muyters.

Meest gelezen