Bondskanselier Merkel wil maatregelen tegen "shariapolitie"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil maatregelen nemen tegen de zogenoemde "shariapolitie". Die zelfverklaarde patrouille van radicale moslimjongeren schuimt 's nachts de straten af in de Duitse stad Wuppertal en spreekt er jongeren aan die volgens hen de islamitische wet niet respecteren. De hele zaak veroorzaakt heel wat discussie bij onze oosterburen. Kennelijk voldoet het wettelijke kader in Duitsland niet om dergelijke groeperingen aan te pakken.

Ze zijn al enkele keren opgemerkt in de uitgaansbuurt van de West-Duitse stad Wuppertal: een tiental jongeren met oranje hesjes waarop het opschrift "Shariah Police" (Shariapolitie) staat. Het gaat om aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische strekking binnen de islam. Ze manen andere jongeren in discotheken onder andere aan om geen alcohol te drinken en om niet naar bepaalde muziek te luisteren omdat dat in strijd zou zijn met de Koran.

"Niemand anders dan de politie zelf mag zich de rol van politie aanmeten", liet de Duitse bondskanselier Merkel optekenen. Merkel wil de Duitse wet tegen islamitische propaganda strenger maken. Ook andere Duitse politici trekken aan de alarmbel en willen de Duitse wetgeving aanpassen om een gepaster antwoord te kunnen bieden aan dergelijk extremisme. "Geen enkele groepering mag de Duitse rechtsstaat aanvallen. Het kan niet dat meisjes en vrouwen door de zogenaamde shariapolitie worden benaderd", aldus Volker Kauder van de CDU, de partij van Merkel. De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, "duldt geen paralleljustitie".

"Gevaar is er niet op verminderd sinds IS"

In de straten van Wuppertal zelf heeft de (echte) politie intussen haar aanwezigheid opgevoerd en er is ook een telefoonlijn geïnstalleerd waar gevallen gemeld kunnen worden, maar zolang de zelfverklaarde shariapolitie geen specifieke wetsbepaling overtreedt, kan de Duitse politie weinig doen. Er wordt wel onderzocht of de betrokken jongeren de openbare orde verstoren.

Officiële vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Duitsland veroordelen de acties van de salafisten in Wuppertal, maar in een wetsaanpassing ziet voorzitter Ali Kizilkaya geen heil. Volgens hem moeten we die "enkelingen niet meer aandacht schenken dan nodig".

Volgens bondskanselier Merkel is er in Duitsland ook geen verhoogd terreuralarm. "Toch moeten we voorzichtig zijn en iedere dreiging onderzoeken. Het gevaar is er niet op verminderd sinds het bestaan van Islamitische Staat."