Tom Van Grieken kandidaat-voorzitter Vlaams Belang

Tom Van Grieken is kandidaat om Gerolf Annemans op te volgen als voorzitter van Vlaams Belang. "Ik wil af van het extreemrechtse etiket van Vlaams Belang met nieuwe mensen, een nieuwe stijl en nieuwe thema's", zo zegt hij in een gesprek met Belga. Op 20 september moet de partijraad een kandidaat voorstellen aan het congres, dat op 19 oktober de knoop moet doorhakken.

Van Grieken is de huidige voorzitter van de Vlaams Belangjongeren. Als hij verkozen wordt, is hij meteen de jongste partijvoorzitter van de Belgische politiek - Van Grieken zal bij zijn verkiezing net 28 zijn, terwijl Guy Verhofstadt een jaar ouder was toen hij de leiding kreeg van de toenmalige PVV.

Van Grieken stelt dat hij zich kandidaat stelt omdat "hij ook wel eens verkiezingen wil winnen en niet verliezen zoals in het verleden". De kandidaat-voorzitter wil in de eerste plaats af van het extreemrechtse etiket dat de partij draagt.

"Radicaal, niet marginaal"

Daarvoor heeft hij een driesporenbeleid ontwikkeld: Vlaams Belang heeft in de eerste plaats nieuwe mensen nodig. Barbara Pas en Chris Janssens, de ondervoorzitters onder huidig voorzitter Gerolf Annemans, hebben de voorbije dagen laten weten geen kandidaat-voorzitter te zijn, maar Van Grieken ziet zijn kandidatuur met hun aanstelling als fractieleiders in de Kamer en het Vlaams Parlement als sluitstuk van de vernieuwing die Gerolf Annemans (kleine foto) bij zijn aantreden had vooropgesteld.

Daarnaast wil Van Grieken ook een nieuwe partijstijl. De stijl van Filip Dewinter noemde hij in Terzake "niet mijn stijl". "De kiezer heeft deze stijl en deze manier van campagnevoeren niet beloond, en de kiezer heeft altijd gelijk."

"We zijn radicaal, maar niet marginaal", stelt de kandidaat-voorzitter. Vlaams Belang moet tegen het systeem, tegen bepaalde ideeën ingaan, maar niet tegen de mensen.

Ten slotte wil hij ook nieuwe thema's aankaarten. "Het programma van Vlaams Belang is te waardevol om het slechts over twee thema's te hebben. Ik wil het ook hebben over het sociaal-economische, over het onderwijs en het gezin", vult hij aan.

"Ik kan niets anders dan mij kandidaat te stellen, ik zie de partij te graag om aan de kant te blijven staan", aldus Van Grieken. Hij heeft de voorbije dagen contact gehad met Pas en Janssens en maakt zich sterk dat hij met hen een sterk team kan vormen om Vlaams Belang een nieuw elan te kunnen geven. Hij wil dat doen zowel met ervaren mensen binnen de partij als met nieuwe mensen eventueel van buiten de partij. "De verandering van voorzitter zal niet volstaan, daarom mag het niet om mijn persoon gaan en heb ik ook geen probleem met mijn leeftijd", zo verduidelijkt Van Grieken nog.

Meest gelezen