Marianne Thyssen krijgt Werk en Sociale Zaken

De Belgische Europees commissaris Marianne Thyssen wordt bevoegd voor Werk en Sociale Zaken. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Thyssen krijgt daarmee een belangrijke portefeuille, maar niet een van de absolute topposten. Die belofte had voorzitter Jean-Claude Juncker vooraf nochtans gemaakt.

Juncker had ons land een zware portefeuille beloofd als we een vrouw en liefst Marianne Thyssen zouden afvaardigen. De CD&V-politica is de opvolger van Karel De Gucht (Open VLD), die met Handel voor ons land een belangrijke post had. De bevoegdheden van Thyssen: Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, wegen toch minder zwaar, concluderen de meeste commentatoren.

Juncker wilde en haalde uiteindelijk net 9 vrouwen naar z'n commissie, evenveel als in de vorige commissie van José Manuel Barroso. "Geen vooruitgang, maar ook geen terugval", zei hij daarover in de persconferentie in Brussel. Juncker zwaaide uitgebreid met lof voor de commissarissen. Het zijn allemaal zwaargewichten, zei hij, met veel ervaring en prestige.

Er werd gespeculeerd dat Thyssen Mededinging zou krijgen, maar die portefeuille gaat naar de Deense Margrethe Vestager. Handel is voor de Zweedse Cecilia Malmström. De voormalige Franse minister van Financiën Pierre Moscovici neemt de belangrijke post Economische Zaken voor zijn rekening. Hij is de opvolger van Olli Rehn en zal in beeld komen wanneer de lidstaten de begrotingsafspraken niet nakomen.

Vicevoorzitters

Nieuw is dat voorzitter Juncker bijgestaan wordt door 7 vicevoorzitters, naast 20 gewone commissarissen. De zeven vicevoorzitters moeten het beleid coördineren en Europa meer gezicht geven. Met Juncker erbij telt de Commissie in totaal 28 leden. Ook dat is evenveel als bij de voorganger.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wordt "eerste vicevoorzitter". Dat betekent dat hij Juncker zal vervangen als die, bijvoorbeeld door ziekte, zijn taken niet kan uitvoeren. Ook de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid Federica Mogherini -haar aanstelling was al bekendgemaakt- hoort bij de zeven van het "kernkabinet". Thyssen wordt gerekend bij de "gewone" commissarissen. Het schema van de structuur vindt u hier.

Van start op 1 november

Juncker stelde zijn ploeg vanmiddag voor op een persconferentie in het Europees Parlement. Morgen en overmorgen gaan ze samen op conclaaf om zich voor te bereiden op de hoorzittingen in het Europees Parlement, waar ze moeten bewijzen dat ze hun dossiers kennen. Op 1 november gaat de nieuwe Commissie dan van start.

Meest gelezen