Ozonlaag is zich aan het herstellen

De ozonlaag vertoont voor het eerst in 35 jaar tekenen van verdikking. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. De ozonlaag beschermt ons tegen schadelijke uv-stralen, maar wordt aangetast door bepaalde chemicaliën zoals cfk's. Sinds 1987 zijn die chemicaliën verboden.
NASA/SCIENCE PHOTO LIBRARY

In de jaren 70 van vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat de ozonlaag steeds dunner werd. Boven Antarctica waren de concentraties van ozon zo laag dat er zelfs gesproken werd van een gat in de ozonlaag. Boosdoeners bleken de chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk's) die sinds de jaren 50 werden gebruikt in koelmiddelen en spuitbussen. In 1987 werden die stoffen uiteindelijk verboden in het protocol van Montréal, met vrucht blijkbaar.

Voor het eerst in jaren zijn er tekenen dat de ozonlaag langzaamaan herstelt en ook het gat in de ozonlaag wordt niet meer groter. "We zien nu voor het eerst indicaties van een kleine toename in de ozon. Dat betekent dat het herstel van de ozonlaag net begonnen is", zegt wetenschapper Geir Braathen.

Belangrijk nieuws, want de ozonlaag beschermt ons tegen uv-stralen. Zonder het verdrag uit 1987 zouden er tegen 2030 2 miljoen extra mensen huidkanker hebben gehad, berekende de VN.

"Een gigantisch succesverhaal"

Toch zijn we er nog lang niet. Het herstel is er, maar het is een voorzichtig herstel. Bovendien zijn er nog heel wat schadelijke chemicaliën in de atmosfeer aanwezig. Pas tegen 2050 zou de ozonlaag weer op haar niveau van 1980 komen en het zal nog zeker 10 jaar duren vooraleer het gat in de ozon ook effectief dicht zal groeien.

Maar het nieuws over de herstellende ozonlaag stemt de wetenschappers wel hoopvol. "De internationale actie voor de ozonlaag blijkt een gigantisch succesverhaal", aldus Michel Jarraud van de Wereld Meteorologische Organisatie. "Dit zou ons moeten aanzetten om ook andere en nog belangrijkere milieuproblemen - zoals de opwarming van de aarde - aan te pakken."

Meest gelezen