Thyssen krijgt een zware taak - Steven Van Hecke

Commissievoorzitter Juncker heeft woord gehouden. Hij beloofde voor een aantal verrassingen te zorgen en Marianne Thyssen is daar ongetwijfeld een van. Terwijl iedereen speculeerde op een zware economische post, zoals Mededinging of Interne Markt, krijgt ze een portefeuille waarvan niemand weet welke Commissaris daarvoor de voorbije vijf jaar bevoegd was.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Het is bovendien een mond vol: Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Kwatongen zijn er als de kippen bij om te onderstrepen dat zo’n oplijsting geenszins op kan tegen Handel (de portefeuille van huidig Eurocommissaris Karel De Gucht) of niet de hoge verwachtingen kan inlossen. Maar is dat wel zo?

Weinig bevoegdheden

Toegegeven, Europa staat juridisch veel minder sterk op sociaal vlak dan op pakweg mededinging. Niet alleen de Europese Unie is bevoegd, ook de lidstaten hebben een ferme vinger in de pap te brokken. Het is trouwens omwille van diezelfde lidstaten dat het sociale Europa nog maar in de kinderschoenen staat.

De Europese instellingen zijn uiteraard vragende partij voor meer bevoegdheden, evenals de publieke opinie. Uit elke Eurobarometer blijkt immers dat de burgers grote voorstanders zijn van meer Europa op sociaal vlak. Een sociale Europa dus. Maar de lidstaten laten slechts mondjesmaat toe dat Brussel zich met jobs en sociale aangelegenheden inlaat.

Veel invloed?

Tegelijk verwacht iedereen van de nieuwe Europese Commissie een sociale correctie. Versta: de volgehouden aandacht voor besparingen heeft haar limieten bereikt. Er moet meer aandacht komen voor jobcreatie, investeringen, de strijd tegen werkloosheid enzovoort. Toch één van de prioriteiten van de nieuwe Commissie.

En wie kiest Jean-Claude Juncker uit om die uitdaging tot een goed einde te brengen? Juist, Marianne Thyssen. Niets minder dan een soort sociale Olli Rehn worden, dat is de opdracht voor de komende vijf jaar. Juridisch wellicht minder zwaarwegend, maar politiek des te meer. Want het palmares van vijf jaar Juncker zal hier doorslaggevend zijn.

Zware taak

Thyssen wordt immers bevoegd voor wat in de kiescampagne de 29ste lidstaat van de Europese Unie werd genoemd: de 25 miljoen werklozen. Komt daar bovenop: minimumlonen, arbeidsmobiliteit, vorming …: er wacht Marianne Thyssen dus een zware taak. Ze krijgt de kans om zich in één van de hot issues van de Europese Unie anno 2014 te bewijzen. Een mislukking kan Europa zich echter niet permitteren.

Bijzonder toeval: wat CD&V wil in de Zweedse coalitie, met name voor de sociale correctie zorgen, dat mag Marianne Thyssen doen in de nieuwe Europese Commissie. Mocht het dus om de Zweedse coalitie gaan, iedereen zou beweren dat CD&V een zware slag heeft binnengehaald.

(Steven Van Hecke, docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen