Twee miljoen dollar voor student die plastic uit oceanen wil halen

Boyan Slat, de 20-jarige Nederlander die al het ronddobberende afval uit de oceanen wil verzamelen, zou intussen twee miljoen dollar hebben verzameld voor zijn project "The Ocean Cleanup". Zo'n 38.000 mensen hebben namelijk geld gestort via crowdfunding. Het geld zal gebruikt worden om een proefopstelling te maken.

Volgens de jongeman ging de geldinzameling de laatste dagen heel erg snel, zo meldt de NOS. Afgelopen zondag stond de teller nog “maar” op 1,7 miljoen dollar, terwijl de deadline van het crowdfunding­project over twee dagen was. De naderende deadline moet nog veel mensen over de streep hebben getrokken om alsnog te storten, denkt de student. In totaal hebben bijna 38.000 mensen een bedrag geschonken aan "The Ocean Cleanup"-project.

300 miljoen dollar nodig voor hele project

Om al het plastic uit de oceanen naar één punt te brengen wil de student 100 kilometer lange drijvende armen inzetten op zee. Schepen kunnen dan vervolgens het afval aan land brengen, waar de recyclage kan worden opgestart. Met de twee miljoen dollar zal er de komende vier jaar een grootschalige proefopstelling worden gemaakt, die tussen de vijf en tien kilometer lang is. Daarna zou dan het uiteindelijke apparaat van 100 kilometer gebouwd moeten worden, maar daar is nog een groter budget voor nodig, zo’n 300 miljoen dollar, schat de student.

Hoewel het uiteindelijke project dus veel meer miljoenen dollars zal vragen, zet de Nederlander geen extra crowdfunding­project op. “Aangezien het rondzwervende plastic in de oceanen zo’n 13 miljard dollar schade per jaar veroorzaakt, denk ik dat het geld wel komt, zodra de techniek er klaar voor is”, aldus de student.

"Ik kan me niks leukers voorstellen"

Voor Slat was het de voorbije maanden overigens erg druk. Zo mocht hij zijn plan zelfs tot in New York gaan voorstellen. Het prestigieuze project slokt dan ook zoveel van zijn tijd op dat hij zijn studie voorlopig heeft stopgezet. Of hij die ooit weer opneemt, weet hij niet. "Waar ik nu mee bezig ben, is leerzamer dan studeren. Ik kan me gewoon niks leukers voorstellen dan het ontwikkelen van een oplossing voor een wereldprobleem en dat vervolgens dankzij de steun van tienduizenden mensen in praktijk te brengen", aldus Slat.

Meest gelezen