Vanaf 2015 verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren

Vanaf volgend jaar wordt onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Voor het komende Offerfeest op 4 oktober kan er wel nog ritueel geslacht worden op tijdelijke slachtvloeren. "Een plotse invoering zou leiden tot chaos", klinkt het.

Vorig jaar werden in Vlaanderen nog 22.000 dieren geslacht op ongeveer 57 tijdelijke slachtvloeren. Die worden ingericht tijdens de drukke periode rond het Offerfeest, wanneer veel moslims op rituele wijze een schaap slachten.

De kersverse Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil nu komaf maken met de tijdelijke slachtvloeren, om zo in regel te zijn met de Europese wetgeving. Europa laat onverdoofd slachten om religieuze redenen namelijk enkel toe als dat gebeurt in een erkend slachthuis, zo benadrukt Weyts.

Voor dit jaar verandert er niets. "Een plotse invoering van een verbod op tijdelijke slachtvloeren zou leiden tot chaos aangezien alle dieren al zijn aangekocht en de erkende slachthuizen onmogelijk op zulke korte termijn de slacht van meer dan 20.000 extra dieren kunnen organiseren", klinkt het. Maar vanaf 2015 moet de rituele slacht dus uitwijken naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief.

"Ik bespreek met de moslimgemeenschap en de slachthuizen hoe we volgend jaar het Offerfeest organiseren zonder de tijdelijke slachtvloeren waar onverdoofd geslacht wordt. Als minister van Dierenwelzijn ben ik vanzelfsprekend voorstander van een volledig verbod op onverdoofd slachten. Maar dat nu plots opleggen, zal er helaas niet toe leiden dat er minder dieren onverdoofd geslacht worden, misschien net integendeel", stelt de minister.

"Het dierenwelzijn heeft in dit geval meer belang bij evolutie dan revolutie. Maar dit is een flinke stap vooruit op de weg die we resoluut zijn ingeslagen: zo veel mogelijk dierenleed de wereld uit helpen."

Moslimgemeenschap reageert verrast

De Moslimexecutieve, die de moslimgemeenschap in ons land vertegenwoordigt, reageert verrast. Ze is pas vandaag door de minister ingelicht.

"Het komt als een totale verrassing bij de moslimgemeenschap. De voorbije jaren is gebleken dat de tijdelijke slachtvloeren een goed concept waren. Het concept van een tijdelijke slachtvloer bestond erin dat er verplicht een veearts moest aanwezig zijn, dat er een milieuvergunning moest zijn, afgeleverd door de lokale overheid, dat de politiediensten betrokken waren, dat er rituele slachters waren erkend door het Moslimexecutieve. Dus alles functioneerde conform de wetgeving. En dit nu allemaal weggooien is -denk ik- geen goede beslissing", zegt woordvoerder Mohammed Achaibi.

Meest gelezen