Federale onderhandelaars willen Doel 1 en 2 tien jaar langer open houden

De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering hebben besloten om de kerncentrales van Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden, tot 2025. Zekerheid is er evenwel nog niet, want er zijn een aantal voorwaarden aan die beslissing verbonden en ook de nucleaire waakhond FANC moet nog groen licht geven. De partij Groen is alvast niet te spreken over de beslissing van de federale onderhandelaars.

De regering-Di Rupo had eerder beslist om Doel 1 en 2 volgend jaar te sluiten. De onderhandelaars voor de nieuwe regering komen dus op die beslissing terug, hoewel "er pas een akkoord is indien er over alles een akkoord is", klinkt het. Er is dus een politiek akkoord om de kerncentrales open te houden, maar dat gaat niet zomaar.

Zo moet er eerst duidelijkheid zijn over Doel 3 en Tihange 2 die stilliggen door scheurtjes. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet ook akkoord gaan en het FANC liet eerder al weten zich te verzetten tegen een verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2.

In elk geval is het wel de bedoeling om tegen 2025 alle kerncentrales in ons land te sluiten. Al blijft de optie om daarvan af te stappen ook open. Zelfs de bouw van een compleet nieuwe kerncentrale wordt niet uitgesloten.

"Knieval voor Electrabel"

De verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel 1 en 2 is volgens de groenen "een knieval voor Electrabel". "Hier is maar één winnaar en dat zijn niet de burgers of de kmo's. De N-VA-regering organiseert miljoenentransfers richting Parijs", reageert Kamerfractieleider Kristof Calvo (Ecolo-Groen).

Voor Calvo is het "onaanvaardbaar" dat België beslist om 2 eenheden uit 1975 tien jaar langer te laten werken, "op een moment dat nooit zo duidelijk is geweest dat er problemen zijn met de kerncentrales". De Kamerfractieleider van de groenen vreest ook dat de beslissing een funeste impact zal hebben op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. "Dit is een slag in het gezicht van iedereen die in windmolens wil investeren."

Onderhandelaars zullen "bilateraal" praten over begroting

In de tweede lezing van de formateursnota passeerden ondertussen de dossiers vliegtuighinder, radicalisering en energie.

Wat de lawaaihinder rond de luchthaven van Zaventem betreft, bevestigden de toekomstige regeringspartners het moratorium dat voorziet terug te keren naar de toestand voor het plan-Wathelet in februari. In de strijd tegen radicalisering werd beslist dat voortaan de nationaliteit kan worden ingetrokken van daders met de dubbele nationaliteit. De centrumrechtse onderhandelaars willen ook de Nationale Veiligheidsraad versterken. De 4 partijen raakten het er ook over eens het systeem van de juridische bijstand te hervormen. Zo is het de bedoeling de bijstand toe te spitsen op de inkomensgroepen die er het meest nood aan hebben en is sprake van een verzekering juridische bijstand voor de middenklasse.

Morgen zullen de partijen N-VA, Open VLD, MR en CD&V praten over de begroting, althans dat is de bedoeling. In plaats van plenair te vergaderen, zullen de onderhandelaars de onderhandelingen bilateraal (wellicht tussen de partijvoorzitters onderling) aanpakken en het zal ook niet meer in de Kamer gebeuren.

Meest gelezen