"Ik was gewoon helemaal verbijsterd"

Niets anders dan een dikke laag sneeuw en ijs te zien tot aan de horizon. Dat is wat geoloog Jason Box ook dit jaar te zien kreeg bij zijn bezoek aan Groenland. Maar wie dan ook spierwitte foto's zou verwachten, komt bedrogen uit. Niet wit, maar zwart overheerst op de foto's. "Dit heb ik hier nog nooit gezien", zegt Box op de website van Slate.

Het zijn zonder discussie markante foto's die hij genomen heeft van de besneeuwde Groenlandse ijsvlakte. Voor de 23e keer al trok Jason Box op expeditie naar Groenland, maar nooit eerder zag hij zo een grote oppervlakte van ijs en sneeuw zo zwart kleuren. 

"Stomverbaasd"

"Ik was echt verbijsterd en stomverbaasd over de grootte van het oppervlak dat zwart van kleur was", zegt de geoloog aan The Independent. Hij vreest nu dat de raket figuurlijk uit het lanceerplatform is ontsnapt.

"Ik verwacht dat de sneeuw en het ijs alleen maar donkerder zullen worden, allemaal te wijten aan de opwarming van de aarde en de groter wordende bosbranden in het gebied", aldus Fox. Volgens zijn berekeningen is het ijs in een jaar tijd 5,5 procent donkerder geworden. Hij onderzoekt nu wat de impact is van het zwarte ijs op het reflecteren van het zonlicht.

Waarom ziet het ijs zwart?

Volgens Box zijn er verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom het oppervlak zwarter wordt. "Volgens mij is het een combinatie van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de toename van het aantal bosbranden. We hebben berekend dat er dit jaar dubbel zoveel bosbranden zullen zijn in het Arctische gebied, in vergelijking met tien jaar geleden." Daarbovenop speelt volgens hem ook de stijging van het aantal zeldzame zomerstormen een rol. Via de wind belanden vuil- en roetdeeltjes van de bosbranden dan op de ijsvlakte.

Het smeltende ijs is bovendien een geschikte verblijfsplaats voor micro-organismen, waardoor er nog meer donkere biomassa wordt toegevoegd. De smeltende sneeuwmassa legt dan weer vuil bloot, dat vervolgens via de wind andere besneeuwde gebieden kan bereiken.

Meest gelezen