Meyrem Almaci kandidaat voor voorzitterschap Groen

Groen-Kamerlid Meyrem Almaci is kandidaat om voorzitter te worden van haar partij. Dat heeft ze aangekondigd in "De zevende dag" op Eén. Eerder stelde Elke Van den Brandt zich al kandidaat. Na de aankondiging van Almaci gaf Elisabeth Meuleman aan zich geen kandidaat te stellen. De voorzittersverkiezingen vinden plaats op 15 november.

Wouter Van Besien kondigde vorige maand aan dat hij eind dit jaar stopt als voorzitter van Groen. Tot nog toe was Vlaams Parlementslid en huidig ondervoorzitter Elke Van den Brandt (34) de enige kandidaat om hem op te volgen, samen met Wouter De Vriendt, die in het geval van een overwinning ondervoorzitter zou worden. Zij krijgen nu dus concurrentie van een van de nationale boegbeelden van de partij.

Als "running mate" heeft Almaci gekozen voor een nobele onbekende, Jeremie Vaneeckhout, een twintiger die schepen is voor Groen in Anzegem. Dat hij nog onbekend is, ziet Almaci niet als een probleem, want "dat was Wouter Van Besien ook vijf jaar geleden". "Een hele sterke motivator en een van de parels in onze partij die de buitenwereld nog niet kent, maar daar wil ik graag verandering in brengen", zegt Almaci over Vaneeckhout.

De voorbije jaren koos Groen een meer zakelijke koers. Verandert dat met Almaci aan het roer? "Ik wil die degelijkheid een echt stuk verontwaardiging meegeven, want het politieke landschap is veranderd. Voor het eerst krijgen we een volledig rechtse regering. Het is belangrijk dat we die verontwaardiging omzetten in daden en concrete voorstellen."

"Meerdere kandidaten is goed voor debat"

De 38-jarige kandidaat-voorzitter wil de stem van Groen luid laten klinken in de oppositie. De septemberverklaring van morgen noemt ze "verontrustend". "De factuur wordt doorgeschoven naar gezinnen en verenigingen", luidt het. Ze is onder meer scherp voor de aangekondigde bezuinigingen in het cultuurbeleid en bij De Lijn. "Waar zit CD&V in dit verhaal? Zij kunnen hier toch echt niet mee akkoord gaan?"

SP.A-boegbeeld Johan Vande Lanotte riep onlangs op tot het vormen van een alliantie aan de linkerzijde. "Samenwerking zit in ons DNA", reageert Almaci. "Welke vorm dat zal aannemen, zullen we wel zien. De SP.A heeft zijn eigen weg af te leggen. Ik hoop dat ze snel uit het slop raken."

Almaci zegt tot slot dat ze het goed vindt voor het interne debat dat er meerdere kandidaten zijn voor het voorzitterschap. Mogelijk komen er nog kandidaten bij, want belangstellenden hebben nog tot het einde van de maand om hun kandidatuur in te dienen. De voorzittersverkiezingen vinden plaats op een partijcongres op 15 november.

Groen-kopstukken tevreden

De andere kandidate Elke Van den Brandt laat in een reactie weten dat ze blij is met de kandidatuur van Almaci. "Het was een te verwachten kandidatuur, Meyrem is een sterke vrouw. De komende maanden zullen onze leden dus interessante debatten mogen horen, want onze stijl is toch verschillend. De vraag is welke type leider Groen wil voor de komende vijf jaar", besluit Van den Brandt.

Na de aankondiging van Almaci besloot Elisabeth Meuleman, fractieleidster in de Senaat, geen kandidatuur in te dienen. Eerder deze week liet ze daar nog twijfel over bestaan. "Nu ook Meyrem zich in de strijd gooit, ga ik zelf geen kandidaat zijn", zegt Meuleman aan VRT-Nieuws.

Ook fractieleider in de Kamer Kristof Calvo is een tevreden man. "Onze leden hebben keuze tussen twee sterke kandidaten, elk met een eigen profiel. Wie er ook voorzitter wordt, we gaan er een lap op geven", zegt hij.

Meest gelezen