"Begroting in evenwicht is essentieel"

"Een begroting in evenwicht is essentieel om jobs en welvaart te creëren". Dat zeggen technologiefederatie Agoria en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen over de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Op die manier worden er geen nieuwe schulden gemaakt, en dat is positief", aldus het NSZ. Ook Voka vindt dat de regering de goede weg opgaat.

Volgens het NSZ heeft de centrumrechtse Vlaamse regering alvast het vertrouwen van ondernemend Vlaanderen. "Het is nu aan die regering om dat vertrouwen niet te beschamen en ondernemers als hun bondgenoot te zien", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Zij hoopt dan ook dat de regering een ondernemersvriendelijk Vlaanderen zal creëren, door bijvoorbeeld minder omslachtige en tijdrovende procedures te ontwerpen. Daarnaast benadrukken ze ook dat er moet geïnvesteerd worden in een betere mobiliteit omdat er op die manier tijd en geld verloren gaat.

Minder tevreden is het NSZ over de geplande besparingen op onderwijs. "Als de kwaliteit van het onderwijs vermindert, heeft dat onmiddellijk zijn repercussies op de economie", aldus Mattheeuws.

Agoria: "Investeren in de toekomst"

Technologiefederatie Agoria is over het algemeen ook tevreden met de Septemberverklaring, maar hoopt snel een concrete invulling te zien van de plannen. "We stellen vast dat de nieuwe regering kiest om te investeren in de toekomst. We rekenen erop dat deze regering daarbij durft kiezen voor investeringen in industriële innovatie, een sterker onderwijs en het verlagen van de ondernemingskosten", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. Daarbij is hij ervan overtuigd dat de industrie in dialoog met de Vlaamse regering elk steentje wil bijdragen om meer welvaart te creëren.

Voka: "Besparen én investeren is weg naar herstel"

Ook werkgeversorganisatie Voka ziet positieve signalen in de Septemberverklaring. "Er wordt duidelijk gefocust op een efficiëntere overheid, maar tegelijk wordt er zowel in economie, welzijn en onderwijs extra geïnvesteerd", zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Daardoor wordt de basis gelegd om welvaart en welzijn in Vlaanderen duurzaam te verhogen."

Daarnaast valt volgens Voka ook op dat er geen duidelijk engagement wordt genomen om de noodzakelijke bijkomende middelen te voorzien om het verkeersinfarct op onze wegen op te lossen. "Dit is moeilijk te begrijpen, want het mobiliteitsprobleem dreigt stilaan onze economie en maatschappij te wurgen, aldus Libeer.

UNIZO waarschuwt voor lastenverhogingen

Ondernemersorganisatie UNIZO is ook tevreden met de voorgestelde septemberverklaring van Bourgeois. Toch laat het UNIZO niet na om te waarschuwen voor eventuele lastenverhogingen voor ondernemers. Daarnaast blijven ze naar eigen zeggen "op hun honger zitten" op vlak van het handelsvestigingsbeleid en de energienorm.

De organisatie kijkt dan ook uit naar de concrete invulling van de maatregelen en besparingen, vooral voor het bedrijfsleven. "Er bestaat te veel onduidelijkheid waar en hoe de budgetten zullen worden ingevuld", aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.