"Geen concrete aanwijzingen voor bomaanslag op Europese Commissie"

Het federaal parket heeft vandaag gereageerd op de berichtgeving rond verijdelde jihadaanslagen in ons land. Het bevestigt dat er twee personen werden aangehouden, maar ontkent dat er bij huiszoekingen explosieven zijn gevonden. Er zou ook geen sprake zijn geweest van een concreet plan voor een aanslag op de gebouwen van de Europese Commissie.
BELGA/GERON

Een Nederlands koppel met Turkse roots werd op 7 augustus aangehouden op de luchthaven Brussels Airport. Het koppel kwam net terug van Turkije. Het Belgische en Nederlandse gerecht voerden vervolgens verschillende huiszoekingen uit. Bij een huiszoeking in Brussel werden twee kogelwerende vesten en een revolver aangetroffen, maar geen explosieven. "Wel werden er bij één van de in Nederland uitgevoerde huiszoekingen materialen aangetroffen die potentieel zouden kunnen dienen voor de constructie van een springtuig, toch werden ook daar geen explosieven aangetroffen. Ook was er geen sprake van een gebruiksklaar springtuig", aldus het parket.

Het parket benadrukt ook dat er geen sprake was van een concreet plan om een bomaanslag te plegen op de gebouwen van de Europese Commissie. "Daarvoor bestaan er hier en nu geen concrete aanwijzingen. Wel werd in de loop van het onderzoek vastgesteld dat bepaalde personen zich ophielden aan een adres in de buurt van bepaalde Europese instellingen. Er zijn vooralsnog geen ernstige aanwijzingen dat deze vaststelling in verband kan worden gebracht met een zeer concreet plan voor een bomaanslag."

Toch verhoogde veiligheid bij Europese Commissie

In een e-mail die zondagavond naar het personeel van de Europese Commissie werd verstuurd, schrijft de Slovaakse commissaris Maros Sefcovic dat er "geen specifieke dreiging tegen de Commissie of haar personeel is geïdentificeerd". "U kan erop rekenen dat alle mogelijke maatregelen getroffen zijn, zowel om op dreigingen te anticiperen als om erop te reageren. In het huidige internationale klimaat en als voorzorgsmaatregel heb ik niettemin beslist om de veiligheid in de gebouwen van de Commissie te verhogen. Indien nodig kunnen nog meer veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd", aldus de commisaris die bevoegd is voor Interinstitutionele Aangelegenheden en ook over de veiligheid bij de Commissie waakt.

Aan de ingang van het Berlaymontgebouw in Brussel vielen de verscherpte veiligheidsmaatregelen vandaag op. De Commissiewoordvoerder Jonathan Todd zei nog dat de Commissie "niet immuun is voor de risico's die elders bestaan".