"Niet akkoord met nieuwe besparingsronde voor VRT"

Een honderdvijftigtal werknemers van de VRT heeft een optocht gehouden naar het Vlaams Parlement om te protesteren tegen de besparingen die de nieuwe Vlaamse regering de openbare omroep wil opleggen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) belooft alvast begrip. De directie van de VRT benadrukt dat de besparingen een impact op het aanbod en de werking van de openbare omroep zullen hebben.

De vakbonden van de openbare omroep willen met de mars op het Vlaams Parlement actievoeren tegen de geplande besparingen van de Vlaamse regering voor de openbare omroep. Ze wijzen erop dat de VRT sinds 2007 al bijzonder veel inspanningen heeft moeten doen.

"In de pers is er geschreven dat de VRT de komende vijf jaar meer dan honderd miljoen euro moet besparen. Dat is een heel zware dobber en dat zijn heel wat arbeidsplaatsen die op het spel staan. Daar kunnen we het echt niet mee vinden", aldus Carlos Van Hoeymissen van het ACV.

"We worden door de Vlaamse regering harder aangepakt dan andere Vlaamse overheidsinstellingen en daar zijn we helemaal niet mee akkoord", klinkt het.

"Inspanningen botsen altijd op kritiek"

De actie kwam er naar aanleiding van de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement, waar Geert Bourgeois het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voorstelt. Onderweg sloten de VRT-medewerkers aan bij "Hart boven Hard", een gezamenlijk initiatief van 340 middenveldorganisaties en 500 burgers dat zich verzet tegen de geplande besparingen van de regering-Bourgeois.

"Hart boven Hard" overhandigde vervolgens een alternatieve septemberverklaring aan minister-president Geert Bourgeois. "Ik heb begrip voor jullie standpunt, maar hoop ook op begrip voor de keuzes die wij moeten maken", zei de nieuwe regeringsleider. "We streven naar een budget in evenwicht om te investeren in de mensen die zorg nodig hebben en om te investeren in onze welvaart."

Bourgeois wou de betoging voor de officiële aanvang van zijn legislatuur geen slechte start noemen. "Burgers gaan in dialoog met de overheid, dat is goed. Inspanningen botsen altijd op kritiek, op onbegrip."

"Overleg met de sociale partners en de voogdijminister"

"Naar aanleiding van de Septemberverklaring maakte de Vlaamse regering vandaag bekend welke besparingen zij de komende jaren wil doorvoeren", klinkt het in een reactie van de VRT. "Ook de inspanning die zij van de VRT verwacht, kwam daarbij aan bod. Een precies bedrag werd tot op heden evenwel nog niet vrijgegeven."

"Hoe dan ook staat vast dat de gevraagde besparingen ernstig zijn en onvermijdelijk een impact hebben op het aanbod en de werking van de openbare omroep."

"De directie en de Raad van Bestuur van de VRT zullen zich volgende maandag buigen over de impact van de besparingen en de noodzakelijke beleidskeuzes. Daarna volgt verder overleg met de sociale partners en de voogdijminister."