"Onrust over besparingen blijft"

De Vlaamse regering slaagt er niet in om de onrust rond geplande besparingen weg te nemen. Dat zegt John Crombez, fractieleider van oppositiepartij SP.A, na de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij vindt dat het de Vlaamse regering aan visie ontbreekt.

Volgens Crombez was de Septemberverklaring een aaneenschakeling van eufemismen voor besparingen of verhogingen van eigen bijdragen. "Dit is één grote ontgoocheling", zegt Crombez.

Hij verwijst naar de betoging van vakbonden, mutualiteiten en vakorganisaties vlak voor de Septemberverklaring. "Het is lang geleden dat er zoveel mensen aan het Vlaams Parlement kwamen betogen om te zeggen: "wij zijn ongerust". De Septemberverklaring heeft alleen maar de onrust verhoogd", zegt de SP.A-fractieleider.
Crombez voet daaraan toe dat de drie regeringspartijen, N-VA, CD&V en Open VLD, het niet eens lijken te zijn. "Het ontbreekt deze ploeg aan visie".

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback hanteert de regering geen bijzonder dappere manier van besparen omdat ze de bittere pil doorspeelt aan de instellingen. Het absoluut streven naar een begroting in evenwicht werkt verstikkend, zegt Tobback.

"Ook met SP.A in de regering werd zonder schulden afgesloten", brengt hij in herinnering. "Het verschil was dat wij tegelijk ook in Vlaanderen investeerden, het is dus niet nodig daarmee te stoppen om een evenwicht te bereiken."

"Pijnlijke jaren voor de Vlaming"

Groen-fractieleider Björn Rzoska concludeert uit de Septemberverklaring dat het vijf pijnlijke jaren worden voor de Vlaming. "De rode draad in de verklaring van deze regering wordt gevormd door besparingen bij de gewone mens", zegt Rzoska na de speech van Geert Bourgeois. "Besparen bij het openbaar vervoer, bij de kinderopvang, in de cultuursector..."

Vooral dat openbaar vervoer zit de Groen-politicus dwars. "Er is de afgelopen jaren al zwaar bespaard bij De Lijn en de top van het bedrijf heeft duidelijk aangegeven dat een verdere daling van het budget niet haalbaar is. Bovendien belooft de regering tegelijk ook een investering in het openbaar vervoer. Dat is toch weinig geloofwaardig."

De regering stelt 98 miljoen euro voor nieuw beleid in het vooruitzicht, maar die aankondiging vindt Groen vooral erg vaag. "We weten nog altijd niet waar die investeringen concreet zullen gebeuren."

De nieuwe regering gaf onmiddellijk na de Septemberverklaring een persconferentie om de begroting uiteen te zetten en dat schoot bij verschillende parlementsleden in het verkeerde keelgat. "Ik dacht dat de nieuwe minister-president een grote parlementaire reflex had", aldus Rzoska. "Die is hij dan blijkbaar snel kwijt. Ik zag tijdens de speeches twee ministers hun PowerPoint voor de pers afwerken."

"Rekenmachineregering"

Ook Vlaams Belang schat de Septemberverklaring van de nieuwe Vlaamse regering-Bourgeois niet hoog in. Te veel cijfers, weinig visie en besparen op de kap van gezinnen en studenten, luidt de kritiek van fractieleider Chris Janssens.

"Wat achterblijft is het beeld van een rekenmachineregering. Er zijn veel cijfers gegeven, maar weinig enthousiasme of visie op waar het met Vlaanderen naartoe moet", zegt Janssens.

Volgens Vlaams Belang doen N-VA, CD0&V en Open VLD met tal van besparingen net het omgekeerde van wat ze voor de verkiezingen beloofd hebben. "De factuur van de begroting in evenwicht wordt betaald door de gezinnen, de studenten, mensen die kinderopvang nodig hebben. In plaats van de belastingen te verlagen, worden ze nu verhoogd.""Wat achterblijft is het beeld van een rekenmachineregering. Er zijn veel cijfers gegeven, maar weinig enthousiasme of visie op waar het met Vlaanderen naartoe moet", zegt Janssens.

Volgens Vlaams Belang doen N-VA, CD0&V en Open VLD met tal van besparingen net het omgekeerde van wat ze voor de verkiezingen beloofd hebben. "De factuur van de begroting in evenwicht wordt betaald door de gezinnen, de studenten, mensen die kinderopvang nodig hebben. In plaats van de belastingen te verlagen, worden ze nu verhoogd."