"Opbreken van landen staat haaks op uitdijen van de EU"

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy is tevreden met het resultaat van het Schotse referendum, waar de meerderheid zich uitsprak tegen een onafhankelijk Schotland. "Het opbreken van landen staat haaks op het uitdijen van de Europese Unie", zei hij in "De ochtend".

Bij het onafhankelijkheidsreferendum koos meer dan 55 procent van de Schotse kiezers ervoor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. "Zoals heel veel Europeanen ben ik blij met dit resultaat, anders hadden we ons moeten aanpassen", zegt Van Rompuy drie dagen na het bekend raken van de uitslag.

Hij wijst erop dat Schotland met Londen had moeten onderhandelen over de voorwaarden van onafhankelijkheid. "En dat is allemaal niet zo eenvoudig. We zouden vertrokken geweest zijn voor een hele lange periode van onzekerheid."

Het klopt niet volgens Van Rompuy - die op 30 november zijn mandaat beëindigt en meteen zijn hele politieke loopbaan afsluit - dat "veel" Europese regio's naar onafhankelijkheid streven. "We moeten niet overdrijven", vindt hij. Het Catalaanse streven naar meer zelfbeschikking is volgens hem een kwestie die de Spaanse en de Catalaanse overheden moeten regelen. "Wij zijn voor een eenheid van de leden (de lidstaten, red.), hoe de landen zich organiseren, moeten ze zelf uitmaken", zet Van Rompuy zijn standpunt kracht bij.

Maar regio's die zich afscheuren, moeten niet denken dat ze automatisch bij de EU kunnen aansluiten. "Het zijn de 28 lidstaten die zich moeten uitspreken over een nieuw lid. (...) Er zijn landen aan onze grenzen die willen toetreden en waarmee we onderhandelingen voeren. Dit is een uitdijende Unie, het opbreken van landen in onafhankelijke regio's staan daar haaks op."