"Turkije sluit grenzen na instroom van 130.000 vluchtelingen"

Honderddertigduizend vluchtelingen zijn de afgelopen vier dagen vanuit het noordoosten van Syrië de grens met Turkije overgestoken. Het gaat vooral om Koerden die op de vlucht zijn voor de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de Britse zender BBC zou Turkije vandaag het merendeel van de grenzen sluiten.

Turkije stelde vrijdag zijn grenzen open voor Syrische vluchtelingen die donderdag uit het gebied rond de stad Kobani begonnen te trekken. Die stad wordt namelijk omsingeld door de extremisten van de Islamitische Staat. De stad bleef eerst relatief gespaard van het conflict, waardoor eerder al 200.000 mensen er hun toevlucht zochten.

Gezien de recente opmars van IS in de regio en de belegering van de militie op de stad, sloegen voornamelijk Koerdische inwoners nu op de vlucht.

De vice-premier van Turkije, Numan Kurtulmus, bevestigde de cijfers van 130.000 vluchtelingen maar voegde eraan toe dat Turkije klaar was voor "het ergste scenario". Vandaag zouden er echter slechts twee van de negen grensposten open zijn, meldt BBC.

Rellen tussen Koerden en Turkse veiligheidsdiensten

Gisteren waren er ook al relletjes tussen Koerden en Turkse veiligheidsdiensten. De veiligheidsdiensten moesten een waterkanon inzetten en er kwam ook traangas aan te pas. De politie ter plaatse zei dat men wilde voorkomen dat er nog meer vluchtelingen de grens over staken. De lokale televisie bericht dan weer dat de Turkse troepen Koerden tegenhielden die hulp wilden verlenen aan de vluchtelingen.

"Opmars van IS richting Kobani gestopt"

Inmiddels melden Koerdische strijders dat ze de opmars van IS richting de stad Kobani hebben kunnen tegenhouden.  “Er wordt nog steeds gevochten, maar de opmars richting het oosten van Kobani is sinds gisteravond gestopt”, aldus de woordvoerder van de Koerdische gewapende groepering YPG. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft alvast bevestigd dat IS de afgelopen 24 uur geen significante stap vooruit heeft gezet.