Arab Bank schuldig bevonden aan financieren terrorisme

Een Amerikaanse rechter in New York heeft de Jordaanse bank Arab Bank schuldig bevonden aan het financieren van terroristische activiteiten.

In het vonnis stelt de rechter dat de bank onder andere Hamas en het Islamitische Jihad financierde, die in de VS worden beschouwd als terreurorganisaties.

De instelling moest zich sinds midden augustus voor de federale rechtbank van Brooklyn in New York verantwoorden, na een klacht van zo'n 300 Amerikanen die tussen 2001 en 2004 rechtstreeks of onrechtstreeks het slachtoffer waren van een twintigtal aanslagen in Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de raadsman van een van hen eisten de klagers een schadevergoeding van een miljard dollar.

De advocaten van Arab Bank hebben al laten weten zich te beraden over een eventueel beroep tegen de uitspraak.

De bank wordt ervan beschuldigd, op vraag van de ngo Saudi Committee die een rekening heeft bij de bank, 5.300 dollar te hebben gestort aan de families van zelfmoordterroristen. De bank ontkent niet dat het dat geld heeft gestort, maar voert aan dat de begunstigden op geen enkele terreurlijst voorkwamen en zegt dat niet kan bewezen worden dat het geld is gebruikt om aanslagen te financieren.