Architectenkantoor Holistic is failliet

Juul Vanleysen, de eigenaar van het gekende architectenkantoor Holistic Architecture uit Hasselt, heeft maandag heeft het faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Hasselt. Volgens Vanleysen, die in Vlaanderen ook enige bekendheid kreeg door zijn kortstondige huwelijk met ex-Miss België Brigitta Callens, heeft zijn kantoor, met momenteel nog een 15-tal werknemers, nipt naast enkele grote aanbestedingen gegrepen, waardoor het onhoudbaar was om via Holistic verder te werken.

Holistic Architecture is het kantoor dat is gegroeid uit de vroegere Groep Delta. Onder leiding van Albert Vanleysen groeide het uit tot één van de meeste bekende en gerenommeerde kantoren in Limburg en daarbuiten.

Na de overname door zoon Juul Vanleysen, werd meer de nadruk gelegd op de combinatie tussen economie en ecologie, resulterend in enkele opmerkelijke projecten zoals de scheve Cegeka-torens (tussen het Limburgse provinciehuis en Kinepolis), en het futuristische gemeentehuis van Houthalen-Helchteren.

Na enkele tegenvallers, waarbij de opdrachten net niet de kant van Holistic uitgingen, trok Juul Vanleysen zich eerder dit jaar terug uit de operationele leiding van het bedrijf. Die liet hij over aan 2 medewerkers. Er vloeide ook wel wat personeel af (tot nog zowat 15 momenteel), maar het tij kon niet worden gekeerd.

"De laatste twee jaar hebben wij het vaak 'net niet' gehaald bij vele werken, en vooral bij wedstrijden", aldus Vanleysen. "Opdrachten vonden ondanks onze grote inzet niet plaats. Hierdoor is het niet langer mogelijk om de huidige equipe levensvatbaar te houden."