Bijna vijf miljoen dollar voor Tropisch Instituut voor strijd tegen slaapziekte

De Margaret A. Cargill Foundation schenkt bijna vijf miljoen dollar aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) om een nieuw hulpverleningsmodel uit te tekenen in de strijd tegen slaapziekte. De slaapziekte, in wetenschappelijke kringen bekend als humane Afrikaanse tryposomiase wordt verspreid door de tseetseevlieg.
AP2003

De ziekte had tegen het eind van de 20e eeuw een epidemische omvang. Door intensieve screening en behandelingscampagnes, uitgevoerd door mobiele teams, daalde het aantal besmettingen tot minder dan 10.000 per jaar. In Congo is de ziekte in de meeste provincies onder controle, al waarschuwt het ITG dat een vermindering van de activiteiten de ziekte weer zou kunnen doen oplaaien.

Door het dalende aantal slachtoffers wordt de zorg nu aangepast. Concreet zal het project op verschillende plaatsen in de Congolese provincie Bandundu "modelgezondheidsdistricten" ontwikkelen. In die districten wordt de bestrijding van de slaapziekte en "andere verwaarloosde tropische ziektes" in de bestaande gezondheidszorg geïntegreerd. Om dat te realiseren wordt de gezondheidszorg op districtsniveau versterkt en worden onder meer gevalsdetectie en vectorcontrole gebruikt. Er zullen nieuwe middelen worden gebruikt zoals snellediagnosetesten, maar ook met insecticide behandelde schermpjes die de tseetseevlieg aantrekt en doodt.

Het ITG werkt voor het project samen met onder meer met de gezondheids-ngo Memisa en de Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM).