Dolan: "Prijzen als de Queer Palm doen me walgen"

"Prijzen gericht op films over homoseksualiteit zaaien verdeeldheid. Ze fragmenteren de wereld in kleine, strakke gemeenschappen." Dat heeft de Canadese regisseur Xavier Dolan gezegd in een interview met Télérama.

Sinds zijn film "J'ai tué ma mère" uit 2009 is de Frans-Canadese regisseur en acteur Xavier Dolan een gevierde filmmaker en voor velen ook een icoon van de holebicinema. Uit een interview met Télérama eerder deze maand, blijkt dat Dolan dit imago zelf maar niks vindt.

"Dat zulke prijzen bestaan, doet me walgen", zegt hij over de Queer Palm, de prijs op het filmfestival van Cannes die elk jaar de beste holebifilm in de bloemetjes zet. "Welke vooruitgang moeten we toekennen aan prijzen die gettovorming in de hand werken en mensen uitsluiten? Aan prijzen die beweren dat films gemaakt door homo's ook holebifilms zijn?"

"Deze prijzen zaaien verdeeldheid", gaat hij verder. "Ze fragmenteren de wereld in kleine, strakke gemeenschappen."

Zelf won hij in 2012 de Queer Palm voor zijn film "Laurence anyways", maar die prijs heeft hij nooit opgehaald. "Ze willen me hem nog steeds geven. Nooit! Homoseksualiteit zit evenzeer in mijn films vervat als dat niet het geval is."