Europa opent onderzoek naar participatie Liberty in De Vijver

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de participatie van Liberty Global, dat kabelexploitant Telenet controleert, in De Vijver, de eigenaar van televisiezenders Vier en Vijf. De Commissie is bezorgd dat huidige of potentiële concurrenten van Telenet niet langer toegang zouden krijgen tot de twee televisiezenders, zo blijkt uit een mededeling van de Commissie .

Deze zomer raakte bekend dat Liberty Global samen met Corelio en Waterman & Waterman de gezamenlijke zeggenschap verwerft over De Vijver. De Commissie stelt vast dat die transactie een nauwe band creëert tussen "de grootste televisieretailer in Vlaanderen" en "twee van de vijf populairste vrij toegankelijke televisiezenders".

De Commissie maakt zich zorgen dat concurrenten van Telenet voor de verkoop van televisiediensten niet langer toegang zouden kunnen krijgen tot Vier en Vijf. De Europese concurrentiediensten vrezen ook dat concurrerende televisiezenders na de transactie moeilijker en/of onder aanzienlijk slechtere voorwaarden toegang zouden kunnen krijgen tot het kabelplatform van Telenet.

De Commissie heeft tot 3 februari volgend jaar tijd om de transactie te onderzoeken. Het openen van het onderzoek zegt nog niets over de uitkomst ervan.