Ewa Kopacz nieuwe premier van Polen

Ewa Kopacz is de nieuwe premier van Polen. Tot nu was Kopacz voorzitter van het parlement in Warschau. Ze vervangt Donald Tusk die voorzitter van de Europese Raad wordt in de plaats van Herman Van Rompuy. De nieuwe Poolse regering legt vandaag de eed af bij de Poolse president.

De nieuwe regering zal wellicht het centrumrechtse beleid van Tusk voortzetten. Binnen een jaar zijn het verkiezingen in Polen. Verwacht wordt dat de meeste beleidsbeslissingen dan ook zullen genomen worden in het licht van een eventuele herverkiezing.

Opvallend is dat Kopacz heeft gesuggereerd geen sterk standpunt tegen Rusland te zullen innemen. Dat wordt onderstreept door het vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski, die steeds erg kritisch was voor Moskou.

Exa Kopacz wordt de tweede vrouwelijke premier van Polen. Haar nieuwe regering moet wel nog het vertrouwen van het parlement meekrijgen. Dat zou geen probleem mogen zijn, aangezien de regerende coalitie daar een - zij het redelijk krappe - meerderheid heeft.

Meest gelezen