Fransman ontvoerd in Algerije

In Algerije is een Fransman ontvoerd. De man is getoond in een video, waarin zijn ontvoering wordt opgeëist door een groep die zich "Algerijnse Soldaten van het Kalifaat" noemt, een groep met bindingen met Islamitische Staat. Ze dreigen ermee de Fransman te doden als Parijs nog luchtaanvallen uitvoert in Irak. Het filmpje werd intussen bevestigd door het hoofd van de Franse diplomatie.

In de video zegt de man zijn naam, leeftijd en geboortedatum. Voorts zegt hij dat hij zaterdag is aangekomen in Algerije en gisteren gekidnapt is. Hij heeft ook een boodschap voor president Hollande.

"Ik ben in de handen van Jund al-Khilifa, een gewapende Algerijnse groep. Die groep heeft mij gevraagd om u te vragen om niet tussenbeide te komen in Irak. Zij houden mij gevangen en ik vraag u, mijnheer de president, om alles te doen om mij uit hun handen te halen. Dank u."

De ontvoering komt net op het moment dat Frankrijk zijn onderdanen in het buitenland opgeroepen heeft om voorzichtig te zijn. Islamitische Staat heeft ermee gedreigd om Frankrijk te viseren, nu Frankrijk in Irak deelneemt aan de bombardementen op stellingen van Islamitische Staat.

Het hoofd van de Franse diplomatie, Laurent Fabius heeft vanavond de authenticiteit van het filmpje bevestigd. Volgens hem is de situatie ook "uiterst kritisch".