Grootste klimaatbetoging aller tijden in New York

Meer dan 300.000 demonstranten zijn zondag in New York de straat op gekomen om een betere bescherming van het klimaat te eisen - een pak meer dan verwacht. Ook in de rest van de wereld waren er zondag manifestaties, twee dagen voor een speciale top van de Verenigde Naties. De betogers riepen wereldleiders op om te stoppen met politieke spelletjes en een concreet internationaal plan op tafel te leggen.

Verkleed, met fluitjes en plakkaten in de handen, trokken meer dan 300.000 betogers de straat op in New York. Volgens de organisatoren, die eerst niet meer dan 100.000 betogers verwacht hadden, gaat het om de grootste klimaatbetoging aller tijden.

Van het zuiden van Central Park trokken de betogers zondag ongeveer 30 stratenblokken verder naar Midtown, waar in de buurt van de Hudson River als slot een straatparty plaatsvond.

Ban Ki-moon

Onder de demonstranten waren onder andere secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, Hollywoodsterren Leonardo DiCaprio en Edward Norton, zanger Sting, gewezen vicepresident van de VS Al Gore en de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio.

"Ik ben overweldigd door zulke kracht, energie en stem van het volk", zei VN-baas Ban. "De klimaatopwarming is een voor onze tijd kenmerkend thema en we mogen geen tijd verliezen."

Voor de VN-klimaattop zullen dinsdag talrijke wereldleiders naar New York komen, onder anderen de president van de VS Barack Obama. VN-secretaris-generaal Ban hoopt een bewustwording en dynamiek te creëren om het voor eind 2015 geplande klimaatverdrag voor meer dan 190 staten toch nog rond te krijgen.