NASA-ruimtesonde Maven in een baan om Mars

Na een reis van bijna één jaar is de Amerikaanse Marssonde Maven vanochtend in een baan rond de Rode Planeet terechtgekomen. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Het onbemande ruimtetuig moet het mysterie onderzoeken van de verdwijning van een groot deel van de atmosfeer rond Mars.

Maven ("Mars Atmosphere and Volatile Evolution") kwam om 03.50 uur Belgische tijd in een baan rond Mars, na een reis van 711 miljoen km in tien maanden.

De sonde zal de komende vijf weken lang de instrumenten ijken. Daarna plaatst de 2,45 ton wegende Maven zich in een definitieve elliptische baan van 4,5 uur, met een hoogte die varieert tussen 150 en meer dan 6.000 km.

Water

Maven, van op Cape Canaveral in Florida op 18 november met een Atlas-V draagraket gelanceerd, zal onder andere nagaan waar al het water is gebleven dat er ooit op onze zusterplaneet is geweest, net als de CO2. De missie kost 671 miljoen dollar.

Er cirkelen intussen al vier ruimtetuigen rond Mars, drie Amerikaanse en één Europese, en ook een Indisch is onderweg.