Nederlandse filmregisseur George Sluizer (82) overleden

De Nederlandse filmregisseur George Sluizer is zaterdag in Amsterdam overleden. Dat meldde zijn familie zondag. De filmregisseur was 82 jaar.

Sluizer is vooral bekend van de Nederlandse film "Spoorloos" uit 1988 (met onder meer de Belgische acteur Gene Bervoets), naar het boek "Het gouden ei" van Tim Krabbé. Sluizer maakte er een spannende en onheilspellende thriller van die alom lof oogstte en hem een Gouden Kalf opleverde. Dankzij dat succes maakte hij 4 jaar later ook een Amerikaanse versie van deze film onder de naam "The Vanishing".

Een ander opmerkelijk project was de film "Dark Blood" met acteur River Phoenix uit 1993. Doordat de acteur overleed voor het einde van de opnames bleef de film 19 jaar onafgewerkt. Pas in 2012 werd de film voor het eerst vertoond, voor een privé-publiek op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

De in Parijs geboren Sluizer had een Noorse moeder en een Nederlandse vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zwierven zijn ouders en hij rond in Europa: Portugal, Engeland, Noorwegen en uiteindelijk Nederland. Hij keerde terug naar Parijs waar hij studeerde aan de filmschool, IDHFC. In 1972 maakte hij zijn speelfilmdebuut met "Joao en het mes".

Sluizer was al enige tijd ziek. Hij werd enkele jaren geleden getroffen door ernstige vaatproblemen.