Nieuw-Zeelandse premier wil in 2015 referendum over vlag

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft aangekondigd dat hij volgend jaar een referendum over het behoud van de nationale vlag wil houden. De conservatief won zaterdag overtuigend de parlementsverkiezingen en begint nu aan zijn derde ambtstermijn. De huidige nationale vlag is volgens Key te zeer een afspiegeling van het koloniale verleden.

Key (foto) kondigde eerder dit jaar al aan dat hij binnen de drie jaar een referendum over de vlag wou organiseren. Of het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van donderdag er voor iets tussenzit, is niet duidelijk, maar vandaag kondigde Key aan dat hij er al sneller werk wou van maken.

De huidige Nieuw-Zeelandse vlag heeft in de linkerbovenhoek een Britse Union Jack. Volgens critici is dat een intussen irrelevant geworden overblijfsel uit de koloniale tijd. Zij vinden het hoog tijd dat Nieuw-Zeeland een eigen onafhankelijke identiteit aanneemt.

Een peiling in maart van dit jaar toonde nochtans aan dat 52 procent van de ondervraagden geen graten ziet in de vlag zoals die er nu uitziet.

Maar volgens Key zijn er wel degelijk veel sterke argumenten voor een andere vlag. De herkenbaarheid, bijvoorbeeld. De Nieuw-Zeelandse vlag lijkt sterk op de Australische en dat veroorzaakt vaak verwarring. Hij is voorstander van een zilveren varen op een zwarte achtergrond als vlag. Die vlag wordt nu al vaak door sportteams gebruikt.

De plannen van Key stoten op felle tegenwind van de Nieuw-Zeelandse oud-strijders. Zij vinden het idee alleen al een teken van gebrek aan respect voor zij die vochten en sneuvelden voor het vaderland.