Oekraïense leger bereidt bufferzone voor

In het oosten van Oekraïne is het leger gestart met het terugtrekken van zijn zware artillerie en pantservoertuigen. De bedoeling is om een bufferzone te creëren, zoals vrijdag was afgesproken tijdens de vredesonderhandelingen met Rusland in Minsk. Beide strijdende partijen kwamen toen overeen om hun geschut 15 kilometer van de frontlinie te verplaatsen.
AP2014

De terugtrekking van het zwaar geschut van het front, maakt deel uit van het vredesplan van president Petro Porosjenko. De woordvoerder van het Oekraïense leger verklaarde dat zijn troepen profiteerden van een tijdelijke afname van de beschietingen aan Russische en pro-Russische kant om de voorgestelde bufferzone van 30 kilometer te installeren. "De laatste 24 uur is er niet gevuurd vanop Russisch grondgebied. Het wijst erop dat het bestand wordt nageleefd", aldus de woordvoerder.

Gisterenavond had president Porosjenko nog opgeroepen om zijn vredesplan te ondersteunen, zo niet zou volgens hem de steun van de VS en de andere westerse regeringen aan Oekraïne wegvallen. "Het is niet mogelijk om te winnen met alleen maar militaire middelen. Hoe meer Oekraïense bataljons of brigades er aangevoerd worden, hoe meer troepen er uit Rusland zullen komen", aldus Porosjenko.

De Oekraïense leider moest op 5 september na een reeks zware verliezen noodgedwongen een staakt-het-vuren afroepen. Ondanks het bestand zijn de afgelopen 24 uur opnieuw twee Oekraïense soldaten gesneuveld. Bij het conflict in Oekraïne zijn trouwens al meer dan 3.000 doden gevallen.

Porosjenko deed de uitspraken op de terugweg van Washington, waar hij sprak voor het Amerikaanse Congres en een ontmoeting had met president Barack Obama. Porosjenko voerde er een pleidooi om "meer dan dekens alleen" van de Amerikanen te krijgen. Maar hij ving bot wat op zich de aanleiding kan zijn voor de versnelde invoering van het vredesproces op de grond.