Piloten Air France verwerpen "ultieme voorstel" van directie

De belangrijkste pilotenvakbond bij de luchtvaartmaatschappij Air France heeft het "ultieme voorstel" van de directie verworpen. De directie was bereid het project voor de ontwikkeling van het lagekostenfiliaal Transavia in Europa uit te stellen tot december. Het project ligt aan de basis van de pilotenstaking bij Air France die al een week aan de gang is.
AP2012

In een interview met Le Monde zei Alexandre de Juniac, topman van de luchtvaartgroep Air France-KLM, dat de toegeving van de directie aan de vakbonden "een ultiem voorstel" was om een einde te maken aan de aanslepende pilotenstaking.

Bedoeling van het voorstel was volgens de topman om "de tijd te nemen voor een diepgaandere dialoog over het project en om met de vakbonden voor de nodige garanties te zorgen".

"Maar", zo waarschuwde De Juniac, "dit moet onze ambitie niet veranderen om Transavia te ontwikkelen". "En als de vakbonden weigeren, zullen we ons genoodzaakt zien om het van kracht zijnde akkoord over de oprichting van Transavia France op te zeggen."

"Ultieme provocatie"

De vakbond meent echter dat het een "ultieme provocatie" van de topman betreft. Volgens de bond gaat het om "een rookgordijn dat niet meer garanties biedt dan de voorgaande aankondigingen, en dat geen enkel probleem oplost".

De goed opgevolgde stakingsoproep kost Air France dagelijks 10 tot 15 miljoen euro. Vandaag kan de luchtvaartmaatschappij zowat 40 procent van de vluchten uitvoeren.