Roma vertrokken uit klooster in Muide

De groep Roma die al een jaar lang in het klooster in de Gentse wijk Muide woonde, heeft het gebouw verlaten. "Maar het probleem wordt gewoon verlegd", zegt hun advocaat Bart Vantieghem.

Een 50-tal Roma kreeg een jaar geleden de toestemming om tot eind vorige maand in het klooster te wonen. Het gebouw is van het Centrum Algemeen Welzijnswerk in Gent en wordt eind deze maand gesloopt voor de bouw van een nieuw opvangcentrum.

Omdat ze nog steeds in het klooster woonden, besliste een rechter vorige week dat ze ten laatste vandaag het gebouw moesten verlaten. De laatste twee gezinnen die er dit weekend nog verbleven, zijn gisteravond inderdaad vertrokken. Het gaat om Roma die al ruim 10 jaar van het ene naar het andere kraakpand in de stad verhuizen.

"Zoals alle krakerszaken is ook deze zaak een veruitwendiging van een ander probleem, namelijk dat er te weinig huisvesting is", zegt advocaat Vantieghem. "Mocht de Vlaamse overheid voldoende huisvesting voorzien, zouden we zulke zaken niet kennen. Wat nu gebeurt, is dat het probleem simpelweg wordt verlegd."

Meest gelezen